21. Sarajevo Film Festival obilježio trijumf turskog filma

‘Mustangu’ Srce SFF-a: Na festivalu je predstavljeno 259 filmskih ostvarenja iz 57 zemalja, prikazanih u okviru 18 programa

sff
24.08.2015.
u 09:20

Nakon devet dana praznika sedme umjetnosti, dodjelom nagrada završen je 21 Sarajevo Film Festival. Za najbolji igrani film u okviru ovogodišnjeg izdanja najvećeg regionalnog filmskog festivala proglašen je “Mustang” turske redateljice Deniz Gamze Erguven.

Priča o slobodi

Žiri u sastavu Calin Peter Netzer, Diana Bustamante, Maja Miloš, Mike Downey i Zrinka Cvitešić odlučio je za najbolji film 21. Sarajevo Film Festivala odabrati film “Mustang” koji je sjajna priča o slobodi i borbi za oslobađanje od okova tradicionalizma. Redateljica Deniz Gamze Erguven opravdala je ulogu favorita i potpuno zasluženo dobila Srce Sarajeva. - Zaista sam željela na pravi način prikazati kako je biti žena i djevojčica u Turskoj - istaknula je ona. Ovogodišnja filmska smotra ponudila je ljubiteljima sedme umjetnosti 259 ostvarenja iz 57 zemalja, prikazanih u okviru 18 programa. Poseban spomen žirija otišao je u ruke Grkinje Athine Rachel Tsangari za njen film “Chevalier”, dok je Posebnu nagradu žirija osvojio mađarski film “Saulov sin” Lászla Nemesa. Glumačka Srca Sarajeva osvojili su, iznenađujuće, ansambli glumaca i glumica. Tako je grupno Srce za najbolju žensku ulogu žiri dodijelio, potpuno zasluženo, glumicama iz turskog filma “Mustang” (Güneş Şensoy, Doga Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan, Ilayda Akdoğan), dok je u muškom dijelu, malo iznenađujuće, nagrađena ekipa grčkog filma “Chevalier” (Yorgos Kéntros, Vangelis Mouríkis, Panos Kóronis, Makis Papadimitríou, Yorgos Pyrpassópoulos, Sakis Rouvás). Za najbolji dokumentarni film natjecateljskog programa žiri u sastavu Boro Kontić, Juliano Ribeiro Salgado i Anka Schmid odabrao je film “Toto i njegove sestre” Alexandera Nanaua, dok je posebnu nagradu u ovoj kategoriji dobio film “Flotel Evropa” Vladimira Tomića. U okviru natjecateljskog programa - kratki film predstavljeno je deset filmova, od toga četiri svjetske, jedna međunarodna i pet regionalnih premijera. Nagradu za ljudska prava dobila je Jasmila Žbanić za svoj film koji je realizirala s građanima Sarajeva i njihovim video-uracima “Jedan dan u Sarajevu”, a nagradu Al Jazeere osvojio je film “Titita” Tamása Almásija. Najbolji kratki film festivala je “Biserna obala” Dušana Kasalice.

Glamur unatoč kiši

Njemu je pripalo Srce Sarajeva, dok je posebnu nagradu dobio film “Utorak” Ziye Demirel. Svečanost je održana u Narodnom pozorištu pred velikim brojem osoba iz javnog i kulturnog života BiH, te filmskih autora i gostiju Festivala. I u posljednjoj noći festivala, unatoč kišnom vremenu, nije nedostajalo glamura na crvenom tepihu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije