Prof dr. Ivo Lučić

Možemo zamisliti kako bi izgledala priča o Vukovaru da je Hrvatska izgubila rat

04.02.2018.
u 10:45

Knjiga prof. dr. sc. Ive Lučića “Vukovarska bolnica - svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka” pobudila je iznimno veliko zanimanje u Ljubuškom. Gradska vijećnica bila je dupkom ispunjena. Vukovarska ratna epopeja i njihov poznati sugrađanin, koji je u knjizi opisao dio junačkog otpora i nesebične žrtve za slobodu, razlog su takvog odziva i zanimanja za kulturni događaj kojim je označen početak obilježavanja Dana općine Ljubuški, piše Večernji list BiH. 

Među posjetiteljima su bili i brojni uglednici iz političkog, kulturnog, gospodarskog i društvenog života općine i županije. Uz autora prof. dr. sc. Ivu Lučića, o knjizi su govorili dr. sc. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, koji je potaknuo pisanje knjige, prim. Ante Zvonimir Golem, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore, njezin urednik, i povjesničar dr. fra Robert Jolić. Iznijevši podatke da je naklada knjige 3000 primjeraka i da je dosad prodano više od 2000 te da je prepoznata i u stručnoj javnosti, o čemu svjedoči činjenica da je autor kandidiran za državnu nagradu za znanost i godišnju nagradu Grada Zagreba, Trpimir Goluža je time naglasio da je riječ o iznimno vrijednoj knjizi koja je napisana u cilju da se razluči istina od laži. Ante Zvonimir Golem izrazio je zadovoljstvo što je u publici dosta mladih, rekavši kako je knjiga upravo pisana za njih te naglasio kako je problem “što i oni koji nam ne žele dobro, imaju isto tako i svoju istinu, pa imamo haašku, međunarodnu i srpsku istinu”. Autor prof. dr. sc. Ivo Lučić rekao je kako nije bilo lako pisati ovu knjigu jer je traumatična i teška, a jednako tako i promovirati je te je napomenuo kako je predstavljanje u Ljubuškom dvanaesto po redu i njime se službeno predstavljanje završava.

- Možemo zamisliti kako bi izgledala priča o Vukovaru da je Hrvatska izgubila rat. Sve bi se svodilo na to da su ustaški zlikovci napali Vukovar, da su ubijali nevine Srbe, da su ubili 40 srpske djece - podvala koja je bila plasirana neposredno pred pad, pričalo bi se o 200 ubijenih Srba na Ovčari, o Blagi Zadri kao ratnom zločincu, o Vesni Bosanac kao o nekakvom “Mengeleu”... To se i sad u Srbiji govori, samo to više nema težinu - istaknuo je
 Lučić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije