3. festival knjige u Matici hrvatskoj ''Matica dobrih knjiga''

Mostarski ogranak predstavio Malu medicinu dr. Darije Ostojić

12.06.2024.
u 10:53

U Zagrebu je održan 3. festival knjige u Matici hrvatskoj ''Matica dobrih knjiga'' na kojemu su se, s izborom iz svoje nakladničke djelatnosti, predstavili i ogranci iz Mostara, Čitluka, Posušja, Gruda i Viteza.

Matica hrvatska Mostar na festivalu je promovirala knjigu-slikovnicu dr. Darije Ostojić ''Mala medicina'', priopćeno je iz Matice hrvatske Mostar.

U razgovoru s novinarkom i urednicom u Programu za kulturu HRT-a Tamarom Džebić Šaljan, knjigu su predstavile sama autorica dr. Ostojić te izvršna urednica i glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić Milinković.

''Mala medicina'' sastoji se iz 22 teksta napisana na zanimljiv i djeci prihvatljiv način. Ilustrirala ju je Monika Galić, također liječnica, a grafički dizajn potpisuje Kristian Ćupurdija. Recenzenti su Sonja Jurić i Franjo Takač.

- U knjizi su sabrani moji tekstovi koje sam objavljivala u Književno-poučnom časopisu za mlade Cvitku. Cvitak sam čitala kao učenica osnovne škole, a moja suradnja s njime započela je na prvoj godini studija medicine. Svakoga bih mjeseca pisala po jedan članak za rubriku Zdravlje, s ciljem na razumljiv način osnovnoškolcima objasniti različite teme iz područja medicine. S godinama se nakupilo članaka i rodila se ideja sažeti ih u knjigu. U prvi tren nismo znali kako ih sistematizirati, kako od toliko različitih tema napraviti nešto povezano - kazala je autorica.

Razgovorom s kolegama i urednicima časopisa, autorica kaže kako su došli na ideju napraviti mali leksikon medicinskih pojmova poredanih abecednim redom i nazvati ga – Mala medicina.

Mala jer je namijenjena mališanima, a medicina – jer je edukativna.

Glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković koja, uz Miru Petrovića i urednički potpisuje knjigu, kazala je da se MH Mostar okrenula nakladništvu i promociji knjiga iz područja dječje književnosti.

Kao zanimljivost spomenula je i činjenicu da je, uz dr. Dariju Ostojić, još jedna liječnica – Zdravka Mila Marijanović, ove godine na Mostarskom proljeću promovirala svoju slikovnicu, a za knjigu naziva ''Zlatne riječi'' zavrijedila je Srebrnu povelju MH za najbolja Matičina izdanja prošle godine.

- Knjiga-slikovnica 'Mala medicina' bit će predstavljena i u samoj završnici Mostarskoga proljeća, u petak, 14. lipnja, a razmišljamo i o još nekoliko promocija - kazala je glavna tajnica MH Mostar, dok je urednica Džebić Šaljan konstatirala da bi se ta knjiga trebala naći u svakoj bolnici u BiH i Hrvatskoj.

Zatvarajući 3. festival knjige u Matici hrvatskoj, predsjednik MH Miro Gavran izrazio je zadovoljstvo i ponos uspješnom organizacijom i posjećenošću festivala.

- Na kraju smo još jednoga Festivala knjige u Matici hrvatskoj i prema ocjenama nazočnih bio je izvrstan. Imali smo dvostruko više posjetitelja no lani. Hvala svima na sudjelovanju i odličnim promocijama; ovaj festival način je da se svih predstavimo i povezujemo upravo kroz rad naših ogranaka. I na ovo svi trebamo biti jako ponosni - zaključio je predsjednik Matice hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?