Autora Milana Bešlića

Mostar: Otvorena izložba 'Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika'

Foto: Fena
1/4
13.04.2022.
u 19:39

Izložba "Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika" otvorena je u srijedu u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču.

Autor je izložbe Milan Bešlić, kustos Vladimir Filipović, a autor postava Marin Ivanović.

Svojim viđenjem Danteovih djela predstavili su se umjetnici Vatroslav Kuliš, Tomislav Buntak, Zlatko Keser, Igor Rončević, Antun Boris Švaljek i Kuzma Kovačić.

Voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović istaknuo je kako je izložba realizirana u sklopu 700. obljetnice smrti Dantea Alighierija.

- 'Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika' je koncept koji je vezan uz prepjev na suvremeni hrvatski književni jezik kojega je radio Božidar Petrač u prigodi obilježavanja 700 godina od smrti velikoga talijanskoga i svjetskoga pjesnika Dantea Alighierija. Trotomno pjesništvo 'Božanstvena komedija' će izaći koncem ove godine u sva svoja tri dijela i ja sam pozvan da predložim autore, likovne umjetnike koji će u likovnom jeziku izraziti autorski svoje viđenje i svoj pristup opusu, odnosno motivima koji se nalaze u pjesništvu 'Božanstvene komedije', dakle u Paklu, Čistilištu i u Raju. Pozvao sam šest autora, Kuliša i Buntaka da nađu motive u pjevanju 'Pakla', u 'Čistilištu' Rončevića i Kesera, a u 'Raju' Švaljeka i Kovačića - pojasnio je autor izložbe Milan Bešlić.

Naglasio je kako je ovdje riječ o suvremenom čitanju Danteovih stihova.

- Pažljivome motriocu ili čitaocu likovnoga jezika bit će jasno da je ovdje riječ o suvremenom čitanju Danteovih stihova, to jest da kroz njihovu interpretaciju Danteovih motiva u likovnom jeziku prepoznajemo Dantea Alighierija kao suvremenog pjesnika - naglasio je Bešlić.

Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije