HNK Mostar

Monodrama "Na rubu pameti" na Maloj sceni

BiH,18.12.2015.Mostar ,HNK Mostar, Dragan Despot Na rubu pameti, Photo:Stojan Lasic
20.12.2015.
u 07:00

Početak suradnje i zajedničkih aktivnosti HNK Mostar i Udruge HUMUZ na kulturnom povezivanju Mostara i Zagreba Veliko zanimanje Mostaraca za monodramu

Na Maloj sceni Kazališta pred mostarskom publikom,  Hrvatsko narodno kazalište izvelo je monodramu "Na rubu pameti", autotra Miroslava Krleže. Mnogobrojna publika provela je nezaboravno veče i uživala u izvanrednoj izvedbi glumca Dragana Despota, inače nacionalnoga prvaka drame HNK Zagreb.

Povezivanje gradova

Inače, izvedba monodrame u Mostaru dio je zajedničkog projekta Udruge HUMUZ iz Zagreba i HNK Mostar čiji je cilj kulturno povezivanje Zagreba i Mostara.

Krležin roman "Na rubu pameti" , objavljen 1938. godine predložak je  monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota, koji potpisuje dramaturšku obradu, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe veliki, nedavno preminuli Arsen Dedić.

U dramaturškoj i glumačkoj interpretaciji romana, glumac Despot se promišljeno i precizno usredotočio na životnu ispovijed intelektualca koji se usudio otvoreno suprotstaviti moralnoj hipokriziji malograđanskoga društva i zbog toga podnosi nemilosrdnu osudu.

Monodrama je osvojila brojne hrvatske kazališne nagrade: nagradu Dubravko Dujšin, nagradu Vladimir Nazor, nagradu Marul, nagradu čitatelja Slobodne Dalmacije na Marulovim danima, te nagradu Fabijan Šovagović na Festivalu glumca u Vinkovcima.

Ovo je prvi zajednički projekt Udruge HUMUZ iz Zagreba i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Udruga HUMUZ osnovana je u ožujku ove godine u Zagrebu.

Početak suradnje

Inicijativni odbor udruge okupio je ugledne profesore, umjetnike, gospodarstvenike, sportaše i prijatelje Mostara koji žive u Zagrebu, ali održavaju intenzivne kontakte s rodnim gradom. Jedan od ciljeva Udruge je pomoći promociji Mostara u Hrvatskoj, gostovanju mostarskih umjetnika u Zagrebu ali isto tako zagrebačkih u Mostaru. Monodrama "Na rubu pameti", autora Miroslava Krleže u dramatizaciji, režiji i izvedbi mostarskog glumca s dugogodišnjom zagrebačkom adresom Dragana Despota, početak je suradnje i zajedničkih aktivnosti HNK Mostar i Udruge HUMUZ na kulturnom povezivanju Mostara i Zagreba.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?