premijera polovicom ožujka

"Mali ratovi i kabine Zare" - nagrađivana drama Vide Davidović u režiji Ivice Buljana uskoro na daskama Narodnog pozorišta RS

Mali ratovi i kabine Zare
Foto: SRNA
1/2
09.02.2024.
u 20:40

Narodno pozorište Republike Srpske započelo je danas, prvom probom, rad na predstavi "Mali ratovi i kabine Zare", po tekstu Vide Davidović u režiji Ivice Buljana, a premijera se očekuje polovicom ožujka. 

Tekst “Mali ratovi i kabine Zare” dobio je nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2021/22. godinu, a Vida Davidović za ovaj tekst dobila je i nagradu “Slobodan Selenić” za najbolju diplomsku dramu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i posebnu nagradu “Hartefakta”.

Kako je priopćeno iz Narodnog pozorišta, uloge su povjerene članovima ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske: Nikolini Friganović, Nataši Ivančević, Senadu Milanoviću, Nataši Perić, Anandu Čeniću i Željku Erkiću, kao i studentima Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci: Anđeli Tasić, Anđeli Rakočević, Milošu Drljači i Milošu Ćebiću, piše Srpskainfo.

– Kad me ljudi pitaju o čemu su “Mali ratovi i kabine Zare”, uvijek kažem: drama o anoreksiji. Zapravo, i nije baš. Drama je o transgeneracijskoj traumi i načinu na koji ona u obitelji vodi u autodestrukciju mladih. Također, i o nemogućnosti da se odraste, potrebi da se tijelo zaustavi u namjeri da postane žensko i trenutku u povijesti kada se ratovi prestaju voditi na frontovima i počinju se voditi u sebi, na sebi i pred ogledalom – rekla je ranije u jednom intervjuu Davidović.

Dodala je kako se u “Malim ratovima i kabinama Zare” odvijaju dvije paralelne priče: jedna se događa u ratu, druga u miru, jedna prati majku, a druga kćerku. 

– A obesu u dramatis personae označene kao Mala. Priče su postavljene kao u ogledalu, pored dvije Male, u obje priče su neki arhetipski likovi: Drugi kao srodna duša, Muškarac kao netko za kog se nadamo da će nas izvesti iz rata, Majka kao ona koja znači hranu, ali u ratnoj priči i žensko iskustvo preživljavanja ratova i ratova na Balkanu… Tako, drama je o tijelu i o traumi, konačno. To joj je nekako tema – kaže autoric dramskog teksta. 

Direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić ne krije zadovoljstvo što će na daskama ovog kazsaloišta biti postavljen tekst mladog autora s ovih prostora.  

– Presretna sam što smo dobili priliku raditi tekst Vide Davidović koji je dobio Sterijinu nagradu prije dvije godine. Bili su dogovori da se radi u Beogradskom dramskom pozorištu, ali mi smo nakon nekih razgovora uspjeli dogovoriti da se ipak radi kod nas, što mislim da je značajno. Smatram da je dragocjeno što smo se uhvatili u koštac s tim i dobili priliku da radimo na tekstu našeg autora i nadam se da će ih biti još. Mladim ljudima treba dati podršku i uvjete za rad, toliko mi možemo i moramo uraditi – rekla je Grbić.

Ona je dodala kako je dramski tekst Vide Davidović suvremen, neobičan i slojevit, da je redatelj Ivica Buljan odabrao sjajan autorski tim koji radi s njim na ovoj predstavi, a čine ga proslavljeni scenograf Aleksandar Denić i kostimograf Ana Savić Gecan.

– Zaista mi je drago da imamo takvog redatelja trenutno koji radi s nama. On je proteklih dana napravio izbor glumaca potpuno drugačije od nekih drugih redatelja koje sam uspjela upoznati. Cijeli jedan dan proveo je sa studentima četvrte godine Akademije umjetnosti, a prije toga dva dana upoznajući naš ansambl. Ivica je jako detaljan u pripremama – rekla je Dijana Grbić.

Ivica Buljan po prvi put režira u Banja Luci. Iza njega je bogata redateljska karijera, a režirao je u Sloveniji, SAD, Srbiji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj Gori, Obali Slonovače, dok u Narodno pozorište Republike Srpske stiže iz Norveške, gdje je nedavno završio rad na predstavi za Det Norske Teatret. Bio je direktor Drame HNK u Splitu, a potom direktor Drame zagrebačkoga HNK. Suosnivač je Mini teatra u Ljubljani i Festivala svjetskog pozorišta u Zagrebu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije