Dječija literatura

Književnik Ranko Pavlović dobitnik nagrade "Mali princ"

Ranko Pavlović
03.11.2015.
u 13:02

Društvo prijatelja knjige "Mali princ" organizator je 12. međunarodnog festivala "Vezeni most", koji će biti održan od 4. do 7. studenog u Kladnju i Tuzli.

Ta tradicionalna manifestacija održava se u čast knjige i umjetnosti, a ovogodišnji dobitnik nagrade "Mali princ" za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u BiH je književnik Ranko Pavlović.

Za najbolju dječiju knjigu objavljenu 2014. godine u regiji, kojoj će biti dodijeljena nagrada "Mali princ", nominirano je osam knjiga iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH. Nagrada će biti uručena na završnoj festivalskoj večeri, 6. studenog u 18 sati.

U tri dana manifestacije "Vezeni most 2015" planirana je i izložba ilustracija, druženje književnika s čitateljima, promocije, dodjele nagrada, te radionice u kojima sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola i studenti.

Svečano otvaranje Festivala najavljeno je za četvrtak u Domu mladih u Tuzli, a sudjelovat će članovi Dječijeg kluba "Knjigolina", djeca vrtića "Naša djeca" Tuzla, učenici OŠ Sjenjak, OŠ Tušanj i Centar Tuzla i glumci Teatra Kabare Tuzla.

Društvo prijatelja knjige "Mali princ" osnovano je 2003. godine i dosad je organiziralo brojne kulturne programe posebno namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta i mladima. Cilj je bio, prije svega, poticanje navike čitanja kao jednog od najznačajnijih odgojnih elemenata u vrijeme odrastanja, kreativno angažiranje mladih ljudi u procesu nastave i izvan nastavnim aktivnostima, podizanje kulturnog nivoa mladih i razvoj kulture i umjetnosti u internacionalnim okvirima.

Organizatori navode da je međunarodni festival "Vezeni most" jedinstven u BiH i jedan od najznačajnijih te vrste u regiji. U okviru Festivala dodjeljuje se književna nagrada “Mali princ” za dječiju literaturu u regiji, istoimena nagrada za životno djelo u razvoju književnosti za djecu u BiH, a okupljaju se i nagrađuju najdarovitiji učenici osnovnih škola i studenti likovnih akademija iz BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

Na natječajima za najbolje literarne radove godišnje sudjeluje oko 10.000 osnovaca, a na natječaju za najbolje likovne radove studenata likovnih akademija sudjeluju studenti likovnih akademija iz Sarajeva, s Cetinja, iz Zagreba i Beograda.

Projekt "Vezeni most" ima za cilj afirmaciju i dalje podsticanje i razvijanje dječije literature u BiH, kulturno povezivanje u regiji, upoznavanje i druženje s djecom u osnovnim školama, poticanja navike čitanja, kao jedne od najvažnijih vrijednosti u razdoblju odrastanja i formiranja mlade ličnosti, poticanje i razvijanje kreativnih sposobnosti mladih.

- Knjige i pisci ne poznaju granice, zadaća im je da spajaju ljude, razvijaju prijateljstva, šire ljubav i dobrotu, uče se razumijevanju i prihvaćanju novog i drugačijeg. Cilj projekta je, svakako, i to da BiH ponovno postane centar u kome se dječiji pisci okupljaju s radošću, kako su to činili i ranije, priopćeno je iz Društva prijatelja knjige "Mali princ".

Projekt je regionalnog karaktera i implementira se u suradnji s nekoliko institucija izvan BiH koje u programima imaju iste ili slične ciljeve. Cilj nagrada je isticanje doprinosa pojedinaca razvoju kulture, čime se poboljšava kvaliteta života u lokalnoj zajednici i pružaju pravi uzori mladima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?