Hrvatska pjesnikinja, esejistica, kritičarka i novinarka

Književna večer s Grozdanom Cvitan u HNK Mostar

06.06.2023.
u 13:31

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u srijedu, 7. lipnja, u 19 sati održat će se Književna večer s Grozdanom Cvitan.

Pored autorice u programu će se sudjelovati ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić, dramski prvak HNK Mostar Robert Pehar i ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja. Moderirat će Anita Milićević, a glazbena je pratnja Vladimir Mićković, najavili su organizatori.

Grozdana Cvitan hrvatska je pjesnikinja, esejistica, kritičarka i novinarka. Radni vijek provela je kao novinarka i urednica u nakladništvu. Rođena je u Zatonu. U Šibeniku je završila gimnaziju. Diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu, polazila postdiplomski iz hrvatske književnosti. Novinarstvom se bavila ponajprije na radiju, a zatim u novinama.

Autorica je priloga u raznim zbornicima, časopisima, novinama, na Trećem programu Hrvatskog radija itd.

Suradnica je projekata Repertoar hrvatskih kazališta I-III, Kulturna politika Republike Hrvatske − Nacionalni izvještaj (nakladništvo i književnost) Vijeća Europe i Ministarstva kulture RH voditelja Vjerana Katunarića (Zagreb, 1998.), u nekoliko je mandata izbornica za književnost i voditeljica Nore na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku. Autorica je i suautorica nekoliko radio-drama i urednica brojnih knjiga. Bila je članica prvih redakcija Vijenca i Zareza, kolumnistica, autorica rubrike o svecima u sarajevskom listu Svjetlo riječi. Članica je Društva hrvatskih književnika.

S Danijelom Srdarevim (ko)autorica je i urednica monografije „Godišnje doba radosti“ (u povodu 50. obljetnice Međunarodnog festivala djeteta.

Prolazeći kroz ostavštinu Ive Brešana u šibenskom Državnom arhivu, pronašla je nikad objavljenu i nikad igranu dramu „Čovječja ribica“.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Šibenika održanoj u HNK Šibenik, 28. rujna 2022. godine Grozdani Cvitan dodijeljena je Nagrada Grada Šibenika za „tragove o ljudima čija su djela trajna i slavna povijest Šibenika“.

Grozdana Cvitan bila je prva glavna urednica Radija Herceg-Bosne, a bila je i aktivnom sudionicom rata u Bosni i Hercegovini te političkih procesa 90-ih godina.

Na književnoj večeri bit će predstavljen njezin književni, pjesnički i istraživački rad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije