Izložba u Franjevačkoj galeriji

Kamena jedra Mate CROate nadahnuta evanđeljem

19.03.2016.
u 07:00

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu mladi i daroviti umjetnik Mate Turić, poznatiji kao Mata CROata, priredio je nezaboravnu izložbu pod nazivom “Kamenim jedrima put neba ili posvećenje križu’, piše Večernji list BiH.

Profinjeni rukopis

Profinjenim kiparskim rukopisom vodi nas mladi umjetnik kroz svijet simbola i znakova te od rada do rada aluzijama, reminiscencijama i osjećajima transcendira nam golemi duhovni prostor vjere, snage i postojanosti. Neka je jedra i brodske križeve posvetio mladi umjetnik vječnoj vatri, duhovnom svjetlu, bez koje nema humanosti, a zasadio je i križeve u korablje s mišlju da ih se namnoži za boljitak svijeta, za dobrotu, poštenje i mir.

O svakom radu s ove jedinstvene izložbe mogla bi se ispričati po neka priča oslonjena na evanđelje i Novi zavjet iz kojih se Mata CROata neizravno nadahnjivao, uvijek zahvalan Bogu što ga tako bogato daruje snagom klesarstva, maštom i radošću umjetničkog stvaranja, naglasila je likovna kritičarka Branka Hlevnjak, koja stalno prati njegov rad. Prošle godine ga je proglasila najdarovitijim mladim umjetnikom godine. Mata CROata je završio Klesarsku školu u Pučišćima na Braču, smjer klesarski tehničar, a onda i Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Za njegove umjetničke radove kritičari kažu da maštovito koristi temu jedra. Radio je na restauraciji zagrebačke katedrale, a član je HDLU-a.

Ističući zadovoljstvo što se daroviti umjetnik po prvi put odlučio Širokom Brijegu, mjestu gdje je Mate stekao akademsko obrazovanje, darovati užitak u svojim nesvakidašnjim djelima, voditelj Galerije fra Vendelin Karačić je rekao kako je ovo veliki dar za nastupajuće uskrsne blagdane.

Donedavno su se u crkvama zastirali kipovi i slike za ove velike dane. Ljepota više blista u srcu onoga koji je želi nego u očima onoga koji je gleda. Kao što je rekao Ivan Pavao II: ‘Ususret s umjetničkim djelima, čovječanstvo svih vremena – također i današnje - očekuje da bude obasjano na vlastitom putu u vlastitom životu’. rekao je Karačić.

Jabuka i stablo

Izložbu je proglasio otvorenom Josip Primorac, dok je voditeljski dio besprijekorno obavila novinarka Višnja Spajić, a svojim glazbenim prilozima na violini mladi Širokobriježanin Ante Slišković još jednom pokazao je kako “jabuka ne pada daleko od stabla”. Izložba će biti otvorena do 3. travnja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije