mostar

Izložba slika Ane Bilić Prskalo "Red hrama leptira" otvorena u Galeriji "Aluminij"

Foto: Stojan Lasić
1/6
28.02.2018.
u 08:16

Samostalna izložba slika mostarske akademske grafičarke Ane Bilić Prskalo "Red hrama leptira" otvorena je u Galeriji "Aluminij".

Obraćajući se nazočnima ravnatelj Galerije "Aluminij" Darko Juka kazao je kako, kada se govori o umjetnici Ani Bilić Prskalo, može spomenuti i Šimićev citat "Pjesnici su čuđenje u svijetu" koji se odnosi na sve umjetnike.

- Za Anu Bilić Prskalo zaista možemo kazati kako je ona naše čuđenje u svijetu. Ana nam uistinu nudi nešto posebno, ona je samozatajna stvarateljica. To ne govorim tek tako, već iznoseći činjenicu kako je prvu samostalnu izložbu imala 2004. godine, 2009. drugu samostalnu izložbu i nakon toga smo čekali gotovo desetljeće kako bi smo vidjeli ono što ona radi - kazao je Juka.

U okviru izložbe "Red hrama leptira" postavljeno je 19 djela uglavnom rađenih u tehnici ulje na platnu, s nekoliko djela nastalih tehnikom primjene akrila na platnu, kojima umjetnica poziva na promišljanje, preobražaj i na odbacivanje okvira i okova.

- Autorica je uokvirila postav u ime "Red hrama leptira" za koji sama kaže kako je spojem likovnoga i književnoga djela koji zajedno čine svojevrsnu zbirku za kontemplaciju - zaključio je Juka.

U izjavi za Fenu Ana Bilić Prskalo kazala je kako je riječ o izložbi koja je kombinacija likovnog i književnog jezika, koja donosi priču o traženju smisla i uporišta u unutarnjim snagama.

- Od 2012. godine radila sam postupno na stvaranju ovih djela, a glavni posao je završen tijekom prošle godine. Na slikama su figurativni prikazi ženskih likova, odjevenih u stilizirana krila leptira. Ti likovi su medijem za prijenos informacija o ishodima napora koji će stvoriti uređen duh. One su se obvezale krenuti tim putem i doslovce se, kroz taj proces, preporoditi u vlastitomu životu. Ako to uspiju, postaju dijelom Reda hrama leptira koji je dio višega imanentnog kozmičkog reda čijim su one posvećenicama. U fokusu je, dakle, preuzimanje odgovornosti za vlastito unutarnje stanje i to u svakomu danom trenutku, s ciljem preobražaja od onoga koji je poistovjećen s mislima i osjećajima u onoga koji postaje svjesnim njihove bezoblične prirode - kazala je Bilić Prskalo.

Dodala je kako je jako zadovoljna svim aspektima svoga rada te kako 13 djela prati i popratni tekst.

Po njezinim riječima izložbeni katalog koji je, zapravo, kontemplativna zbirka donosi duhovnu temu o traženju smisla i uporišta unutar vlastitih resursa i ima za cilj ohrabriti i potaći gledatelja/čitatelja na samostalno rješavanje problema kroz proces prisutnosti.

Ana Bilić Prskalo rođena je 1979. u Mostaru. 2003. godine stekla je zvanje akademske grafičarke na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Mire Petrica.

Prvu je samostalnu izložbu imala 2004. u mostarskomu foto klubu Akt, a drugu 2009. u Galeriji "Aluminij".

Izložba "Red hrama leptira" ostat će otvorena u do 23. ožujka ove godine.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije