Tomislavgrad

Izložba Afrička zbirka franjevačkog muzeja Tomislavgrad gostuje na Kaštelanskom kulturnom ljetu

01.07.2024.
u 12:13

U okviru programa Kaštelanskog kulturnog ljeta, 4. srpnja u 20,30 sati u kaštelu Vitturi bit će otvorena izložba Afrička zbirka franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Ova zbirka nastala je dugogodišnjim radom misionara na prikupljanju predmeta tradicionalne afričke kulture. Većina predmeta potječe s područja naroda Luba koji je najbrojnija etnička skupina u DR Kongu.

Zbirka sadrži preko 1.000 eksponata, 10.000 fotografija i 10 sati videozapisa, a od 2013. sastavni je dio stalnog postava franjevačkog muzeja Tomislavgrad. Sadržaj zbirke čine razne drvene skulpture, maske, tradicionalni glazbeni instrumenti, razni uporabni predmeti, nakit, oruđe i oružje, minerali i slike.

Osim njih, u zbirci se također nalaze predmeti organskog porijekla, tj. razni predmeti koji su napravljeni od kože, kostiju i rogova afričkih životinja, a u svakom slučaju najatraktivnija je zmijska koža od pitona duga 8 m.

Posebnu grupu čine predmeti koji se vežu uz Katoličku crkvu i djelovanje misionara, a svojom ljepotom posebno se ističu predmeti napravljeni od poludragog kamena malahita i bjelokosti.

Kustos izložbe je Stipan Dilber, a dosad je gostovala u više muzeja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Izložbu će biti moguće razgledati u polivalentnoj dvorani kaštela Vitturi od 4. do 31. srpnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije