Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Da nije bilo Matice hrvatske, pitanje je bi li bilo moderne Hrvatske

20. ožujka 2017. u 08:00 0 komentara 13 prikaza

Dani Matice hrvatske ove godine počinju izvedbom predstave “Parovi” Mire Gavrana, najizvođenijeg hrvatskog dramatičara u zemlji i inozemstvu u proteklih 20 godina.

Gospodine Gavran, vaša predstava “Parovi” otvara ovogodišnje Mostarsko proljeće. Osluškujući bilo mostarske publike, rekla bih da je to pun pogodak. Što publika može očekivati?

- Kada je god moguće, nastojim da naslov moje predstave ili romana najavi i osnovnu temu koja se u tekstu obrađuje i da u tom pogledu ne prevarim publiku. U ovom slučaju publika će doista dobiti priču o parovima i muško-ženskim odnosima, koji su moja najdraža tema. A to što se događa između muškaraca i žena, zanimljivo je svim gledateljima jer ih se tiče i jer je prepoznatljivo, pa s lakoćom, u pričama drugih parova, čovjek pronađe sebe i svoju partnericu, pa odmjeri  svoju životnu situaciju i sebe samoga. U mojim “Parovima” izmjenjuju se humorni i dramatično-emotivni prizori. Sretan sam što Teatar Gavran otvara ovogodišnje Mostarsko proljeće na kojem smo već više puta gostovali. Tu manifestaciju smatram iznimno važnom i dobro organiziranom; ona je sjajna prigoda građanima Mostara i Hercegovine  za susresti se s kvalitetnim umjetničkim sadržajima.

Vi ste jedini živući dramatičar u Europi koji ima festival posvećen isključivo njemu, izvan zemlje u kojoj je rođen. Kako je krenuo Gavranfest?

- Krenuo je u Slovačkoj prije dobrih četrnaest godina, u povijesnom gradu Trnava, u Kazalištu JanaPalarika. Dogodilo se te godine da je čak šest slovačkih kazališta imalo na svome repertoaru moje predstave, pa su vodeći ljudi tog kazališta Michal Babiak i Emil Nedielka pozvali sve te predstave na mali festival kojem su dali naziv Gavranfest… Budući da je to jako dobro prošlo, idućih godina su taj festival učinili međunarodnim pa su na njemu, uz slovačke teatre, nastupali i teatri iz Francuske, Njemačke, Poljske, Češke, Austrije, Hrvatske, Slovenije… A 2013. godine festival se preselio u Krakov u Teatar Ludowy, da bi se od prošle godine počeo odigravati u Pragu, gdje će se dogoditi i idući 7. Gavranfest za tri tjedna. Ovogodišnji selektor je František Karoch.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.