Započelo postavljanje paviljona Bosne i Hercegovine na 60. Venecijanskom bijenalu

BiH na Bijenalu predstavlja akademski kipar Stjepan Skoko s projektom “Mjera mora” koji tematizira njezin mediteranski identitet

04.04.2024.
u 09:35

Sveučilište u Mostaru organizira nastup Bosne i Hercegovine na najstarijoj i najprestižnijoj svjetskoj izložbi – Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti koji se ove godine održava 60. put - od 20. travnja do 24. studenoga. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dodijelilo je mandat i puno povjerenje Sveučilištu u Mostaru da predstavlja državu na ovako važnom međunarodnom kulturnom događaju.

Važnost događaja

Umjetnik koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu je akademski kipar Stjepan Skoko, redoviti profesor, koji je bio i dugogodišnji dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Za povjerenika paviljona Bosne i Hercegovine imenovan je Marin Ivanović, ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti, nastavnik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, koji je ujedno i kustos izložbenog projekta. Projekt “Mjera mora” kiparska je prostorna instalacija koja tematizira mediteranski identitet Bosne i Hercegovine i ima za cilj osnažiti svijest o pripadnosti Bosne i Hercegovine mediteranskim državama, povezujući suvremenu umjetnost s tezama Fernanda Braudela o tome da se duh Mediterana dulje čuva u zaleđu (u našem slučaju u Hercegovini) nego uz samo more, kao i s napisima Predraga Matvejevića o tome kako se “Mediteran prostire tamo dokle raste maslina”.

U Veneciji je započelo postavljanje izložbenih eksponata projekta “Mjera mora” u palači Zorzi, koja je sjedište Regionalnog ureda UNESCO-a, i trajat će tri dana. Projekt postavljanja pod nadzorom umjetnika i kustosa realiziraju muzejski tehničar Kristijan Bebić, voditelj tehničke službe Sveučilišta u Mostaru Dario Vidačak, tehničari Petar Bebić i Gabrijel Pavlak, uz voditelja projekta Vladimira Filipovića. U svrhu dokumentiranja postava i pripreme kataloga, član radne skupine je i fotograf Luka Mjeda. Sveučilišna televizija SUM TV producira dokumentarni film o nastanku paviljona Bosne i Hercegovine, pa su tijek izrade skulptura, pripreme projekta i postavljanje snimali Vinko Barić i dr. sc. Franjo Takač, producent dokumentarnog filma i pročelnik Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Nema boljeg mjesta za izložbu

“Spoj suvremene skulpture Stjepana Skoke i renesansne arhitekture monumentalne palače Zorzi je nadrealan”, izjavio je kustos Marin Ivanović. “Venecija je nevjesta mora, nastala je na moru i dominirala je Sredozemljem stotinama godina, a svake se godine još i danas odvija ceremonija vjenčanja Venecije i mora, tako da je ovaj projekt iznimno harmoničan spoj simbolične i povijesne vrijednosti toga civilizacijski slojevitog grada i suvremene umjetnosti u prostoru ove palače. Oni se danas bore protiv plime i mora koje nadire, a Skoko je na najljepši način ponovno donio more u utrobu arhitekture.” Stjepan Skoko je svoje zadovoljstvo projektom izrazio riječima: “Ne mogu zamisliti neko bolje mjesto od ovoga gdje ćemo postaviti izložbu. Nekoliko skulptura rađeno je samo za ovu palaču, mi smo joj se prilagodili, pokazali smo poštovanje i razumijevanje prostora. Ovdje su i velike unutarnje dvorane koje su atraktivne, ali u interijeru može biti bilo što, i grafika, i fotografija, i slika, i skulptura, a vrlo malo umjetničkih djela može biti postavljeno u vanjske prostore i to je bila prilika koju smo morali iskoristiti.”

Radnu skupinu paviljona Bosne i Hercegovine dočekala je direktorica Regionalnog ureda UNESCO-a Magdalena Landry sa suradnicima Benedettom Colasanti i Mohammadom Taufiqom. Paviljon će se otvoriti 18. travnja u 18 sati, a tijekom tri dana bit će otvoreni paviljoni 90 država svijeta i središnja izložba glavnog kustosa u Giardinima. Izložba “Mjera mora” bit će postavljena do kraja studenoga ove godine i ulazak je besplatan za posjetitelje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?