Fenomen grafike

1. livanjski trijenale u Sarajevu

08.02.2018.
u 11:00

Manifestacija 1. međunarodni trijenale grafike Livno gostovat će u Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH od danas do 16. ožujka, priopćeno je iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica - Livno. - Nastavak je to njegovanja fenomena bosanskohercegovačke grafike, prilika za nove međunarodne umjetničke suradnje i mjesto uvida u aktualne grafičke tendencije - kazala nam je ravnateljica FMGG-a Dražena Džeko.

Inače, 1. međunarodni trijenale grafike Livno okupio je 109 umjetnika iz 33 zemlje svijeta, a na izložbi u Sarajevu bit će predstavljeno 76 umjetnika koji su svoja djela darovali FMGG-u Livno za Međunarodnu grafičku zbirku. Premda malo, Livno je s pisanom poviješću duljom od jednog milenija te velikom plejadom znamenitih, što umrlih, što živućih umjetnika, predvođenih velikim Gabrijelom Jurkićem, grad kojemu su likovnost i slikari odavno osobna karta. Otvorenjem 1. međunarodnog trijenala grafike koncem lipnja 2017. postalo je i središte svjetske grafičke umjetnosti, mišljenje je ljudi od struke Straje Krsmanovića, direktora Umjetničke galerije BiH, i Bože Biškupića, dugogodišnjeg ministra kulture RH, kolekcionara i grafičkog nakladnika.

Cjelina različitih umjetničkih ekspresija nastalih diljem svijeta, a izloženih u zajedničkom vremenskom i prostornom okruženju, stvara jedinstvenu grafičku strukturu koja progovara o stvaralačkoj dimenziji - otiska.

Bosni i Hercegovini, koja je iznjedrila veliki broj svjetski poznatih grafičkih umjetnika, koji su ustanovili fenomen sarajevske grafičke škole, nedostajala je ovakva smotra. Prateći program trijenala je izložba Dževada Hoze (podrijetlom iz Livna), eminentnoga bh. grafičkog velikana.

U darovitoj generaciji bh. umjetnika, koja je oblikovala i ustanovila bosanskohercegovačku grafiku u pola stoljeća njezina procvata, rasta i nadogradnje, uz Hozu, djelovali su i Halil Tikveša, Mersad Berber, Virgilije Nevjestić, Emir Dragulj, Borislav Aleksić, Memnuna Vila-Bogdanić, Radovan Kragulj, Safet Zec, Ivica Šiško, Salim Obralić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, kao i mnogi drugi. Svojim stvaralaštvom su, kako struka kaže, potvrdili da “bosanskohercegovačka grafička produkcija ne samo da ne zaostaje za europskom umjetničkom scenom nego joj, naprotiv, stoji uz bok. Oni su nositelji bogate bosanskohercegovačke grafičke platforme iz koje su stasale mnoge generacije današnjih priznatih grafičara i profesora.

Stoga i ne čudi činjenica da je za prateći program 1. međunarodnog trijenala grafike ne samo u Livnu nego i u BiH, izabran upravo Dževad Hozo - osebujni grafičar, pisac, estetičar, akademik, pedagog.

Iz bogatog Hozina opusa na izložbi u Sarajevu predstavit će se djela iz nekoliko ciklusa: “Iz Makove mape”, ciklusa “Suočenja”, ciklusa “Sarajevska pasija” (Hommage Maku Dizdaru) te ciklus na kojemu autor radi posljednjih nekoliko godina, “Autobiografika - Virtualni koncerti Dževada Hoze”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?