Uskopaljske jeseni

Kultura, tradicija i stvaralaštvo bosanskih Hrvata

Folklor
30.10.2012.
u 10:20

Osam dana
 trajala je kulturna manifestacija koju je organizirao HKD Napredak

Završnom svečanošću, tradicionalnim mimohodom kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina u nedjelju, 28. listopada, pod motom “Ako prevelika napetost slama luk, besposlenost slama dušu“, završila je 16. po redu kulturna manifestacija Uskopaljske jeseni.

Mnoštvo sadržaja

U osam dana trajanja manifestacije, organizatori, uskopaljska podružnica HKD Napredak, pripremili su doista raznovrstan program. Održana je tradicionalna izložba uskopaljskih slikara. Drugu godinu zaredom gostovalo je Kazalište slijepih i slabovidnih “Novi život” iz Zagreba s predstavom za djecu “Ispeci pa reci“ i predstavom za odrasle “Slijepi kabare“. Bio je tu i Mediteran film festival iz Širokog brijega koji je prikazao četiri dokumentarna filma. Održano je tradicionalno natjecanje za najmlađe “Uskopaljske krijesnice” gdje djeca pjevaju hitove. Ove godine održan je prvi memorijalni šahovski turnir “Zdravko Batinić”, posvećen preminulom predsjedniku Š.K. „Sloga“ iz Uskoplja. Posljednjeg dana Uskopaljskih jeseni održana je tradicionalna smotra folklora. Osim uskopaljske folklorne skupine sudjelovale su mnoge folklorne skupine iz BiH i susjedne Hrvatske. Ove godine nastupili su Hrvatsko seljačko pjevačko društvo „Sljeme“ Šestine Zagreb, KUD „Podravski biseri“ Slavonski brod, KUD „Izvor“ Generalski stol, KUD „Jare“ Široki Brijeg, Folklorni ansambl Sesvetska sela kod Zagreba, KUD „Rudine“ Vidoši kod Livna i drugi.

Čuvanje tradicije

Uskopaljske jeseni su i ove godine potvrdile da su jedna od najvećih kulturnih manifestacija Hrvata BiH, osmišljene s ciljem čuvanja tradicionalnih vrijednosti, promoviranja kulture i stvaralaštva bosanskih Hrvata, razmjene iskustva te stjecanja novih prijatelja. Uskopaljske jeseni su postale prepoznate kao vrednota za koje se traži sudjelovanje, za koje pitaju turisti i stranci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?