suđenje Sanaderu

Kulterer: Laxa mi je rekao da će se pobrinuti da Hypo dobije posao

suđenje sanaderu, polančec, sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
02.03.2012.
u 09:29

Ne sjećam se tko mi je predstavio Laxu niti kako izgleda, objasnio je Kulterer koji tvrdi da ne pamti lica, ali i kako se sve to događalo prije 16 godina

10.44 sati - Na samom početku naših sastanaka u MVP kazano je da nismo sami, da postoji i Konkurencija - rekao je Kulterer kako bi pojasnio spominjanje konkurencije i dodao: Osim toga, Mock je rekao da će nam unatoč drugima pomoći da dobijemo taj posao. Bilo je jasno da postoji konkurencija.

Sudac: Je li vam u MVP to rekao Mate Granić.

Kulterer: Ne znam točno kako je to formulirano.

- Za mene je logično da nismo bili jedini - inzistira Kulterer, no na kraju ipak kaže da je Mate Granić rekao da će pogledati i na druge strane odnosno potvrdio da je Mate Granić rekao da Hypo banka nije jedina s kojom se pregovora oko kredita.

10. 07 sati Ne znam tko je pozvao E. Laxu na taj sastanak. Kada sam otišao s njim na piće bio sam sam, a ne sjećam se je li netko bio s njim. Rekao je kako on osobno poznaje i Mocka i predsjednika Tuđmana, kazao je Kulterer.

Tužiteljica: Možete li se sjetiti kako izgleda Eugen Laxa?

Kulterer: Dobrom pamtim brojke, ali loše fizionomije. Jurkovića se mogu dobro sjetiti kako je izgledao, imao je problema s hodom. Laxa je bio tip mlađi od Jurkovića i mogao je imati oko 60 godina.

Ne sjeća se jesu li razmijenili telefonske brojeve, ali u centrali Hypo banke još postoji Laxina vizitka.

- Po dovršetku razgovora rekao sam mu da ćemo do kraja kolovoza predati ponudi i vidjeti što dalje. Tako je i bilo. Hasslinger, Zlata Vrdoljak i ja došli smo u Zagreb, predali ponudu Mati Graniću s kojim je bila prevoditeljica, asistent i mislim tajnica, ne sjećam se, ali mislim da nije bio Eugen Laxa. Već na sastanku s Laxom rekao mi je da se njemu treba dati pet posto vrjednoti posla na ime provizije. Nismo dalje kontaktirali. Pretpostavljam da su s njim kontaktirali iz Zagreba.

Bio je veliki kredit i takav posao nije se mogao sklopiti bez znanja i odobrenja s najviše razine, konkretno od strane F. Tuđmana. Imali smo i međunarodnu konkurenciju - kaže Kulterer.

Laxa je trebao pomoći Hypo banci da se realizira kredit i za to je tražio pet posto provizije.

Tužiteljica: Jeste li zaključili pisani ugovor o tom poslu?

Kulterer: Ne sjećam se. U to vrijeme imali smo puno takvih posrednika i uglavnom smo odmah sastavili spis o tome. Nije mi jasno zašto to nije predočeno, siguran sam da taj spis postoji u banci.

Tužiteljica inzistira na pitanju je li to bio ugovor. Kulterer kaže da nije, ali je siguran da je postojao spis u tom predmetu u banci točna bilješka o uvjetima u kojoj su zapisani uvjeti.

- Plaćanje provizije je kao dio kreditnog poslovanja bilo odobreno u NO - tvrdi Kulterer.

Tužiteljica: Jeste li izvijestili Mocka da se pojavio Laxa koji traži proviziju za zaključenje ovog posla?

Kulterer: Ne sjećam se. O tome sam razgovarao s Mockom, ali postoji posrednik u takvom poslovanju i za nas je to bilo sasvim normalno.

Prvi put na suđenju se spominje da je Hypo imao konkurenciju pri ulasku na hrvatsko tržište. Dosad su, naime, svi svjedoci potvrđivali da je stanje u hrvatskoj bilo teško što se tiče dobivanja kredita. Kamate su bile visoke, a tržišta gotovo da i nije bilo. Kulterer se, pak, jako dobro sjeća švicarske banke koja je bila zainteresirana.

- Kad smo htjeli u posao zajedno ući s nekim bankama iz Njemačke i Austrije, primijetili smo da se oni zasebno trude napraviti isto - kazao je.

Znakovito je da Kulterer niti u jednom trenutku ne spominje Ivu Sanadera, tadašnjeg zamjenika ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Sudac: Jeste li kontaktirali o tome s Eugenom Laxom?

Kulterer: Ne mogu se sjetiti je tko je koga zvao. Laxa je samo rekao "Budite strpljivi.", a isti smo odgovor dobili i od hrvatske strane.

9.40 sati Na klupu za svjedoke sjeo je bivši šef uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer.

Tužiteljica: Koje ste poslove 1994. i 1995. obavljali u Hypo banci?

Wolfgang Kulterer: Bio sam predsjednik uprave i izvršni direktor banke.

Tužiteljica: Kako je krenula inicijativa za kreditiranje kupnju zagrada veleposlanstava?

Kulterer: Inicijativa je krenula od tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka. Nazvao me i rekao da postoji mogućnost sklapanja dobrog posla. Da mu je važno poduprijeti RH i Matu Granića, ministra vanjskih poslova.

Kulterer je prihvatio njegov prijedlog i u travanj ili svibanj 1994. kontaktirao je MVP. Krajem svibnja ili početkom lipnja prvi put je stigao u Zagreb.

- Išao sam helikopterom. Došao sam u MVP i prvi put vidio Matu Granića. Taj sam put išao sam, a sljedećeg puta sa mnom je znao ići i gospodin Schuster. U srpnju je precizirana naša ponuda. Tada smo bili na sastanku u ministarstvu VP i Hasslinger i gđa Vrdoljak koja je bila prevoditeljica - prisjetio se Kulterer kako su krenuli pregovori.

Sudac: Je li taj put na sastanku bio i Granić?

Kulterer: Bio je tadašnji guverner HNB-a s kojim se u toj fazi pregovaralo. Na prvom dijelu sastanka bio je Mate Granić sa svojim asistentom i prevoditeljicom, a zatim smo otišli u drugu prostoriju, koja je bila, ne sjećam se više, u istoj zgradi ili drugoj gdje je bio Pero Jurković tadašnji guverner HNB-a i niz drugih osoba.

Sjeća se, kaže, i jednog sastanka iz osmog mjeseca na kojem je bio P. Jurković i još desetak osoba među kojima je bio i Eugen Laxa.

Ipak, napominje, Kulterer, nakon 16 godina koliko je od toga prošlo ne može se točno sjetiit kada su se sastanci događali i tko je sve na njima bio, ali se jasno sjeća E. Laxe.

- Nisam tada znao tko je Eugen Laxa. Poslije sastanka otišli smo u kafić u blizini u kojem mi se predstavio i rekao mi da će se pobrinuti da mi budemo u tom poslu unatoč međunarodnoj konkurenciji - objasnio je Kulterer, ali iako se sjeća sastanka u kolovozu ne sjeća se tko mu je predstavio Laxu.

Nakon što je jučer svjedočio Damir Polančec, na klupu za svjedoke zagrebačkog Županijskog suda sjest će još jedan bivši član Vlade, Ivan Šuker. Ministar financija u mandatu HDZ-ove Vlade USKOK-ov je svjedok u postupku protiv bivšeg šefa HDZ-a i Vlade Ive Sanadera.

Prije Šukera očekuje se svjedočenje bivšeg šefa uprave Hypo banke Wolfganga Kulterera i to u postupku za ratno profiterstvo.

Podsjetimo, Sanadera se tereti da je sredinom 90-ih primio 3,6 milijuna kuna provizije pri sklapanju kredita za financiranje kupnje zgrada hrvatskih veleposlanstava. Kultererovo svjedočenje trebalo bi rasvijetliti ulogu enigmatičnog Eugena Laxe. Kulterer je, naime, jedini tvrdio da je E. Laxa, hrvatski iseljenik, sudjelovao u pregovorima, dok optužba tvrdi da je ime Eugena Laxe iskorišteno kako bi se isplatila provizija i da iseljenik o tome nije imao saznanja. Kulterer bi također trebao odgovoriti što se nalazilo u kuverti koju je, prema svjedočenju Drage Vidakovića, predao Ivi Sanaderu na parkiralištu Hypo banke.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?