Okupljanje mladih

Kroz Eco Heritage Task Force mladi rade na čuvanju baštine

Matica
29.08.2013.
u 10:21

Nives Antoljak voditeljica je projekta na Murteru i u Orašju

Hrvatska matica iseljenika tradicionalno organizira dragovoljni program u kojem mladi iz domovine i iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora. Ove je godine projekt okupio 30-ak mladih iz 15-ak zemalja: Makedonije, Bugarske, Rumunjske, BiH, Mađarske, Srbije, Poljske, Italije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Argentine, JAR-a i Australije, koji domaćinima pomažu u očuvanju i promociji arheološke baštine.

Nakon Murtera u Orašje

Na Murteru kroz Matičin projekt Eco Heritage Task Force sudjeluju mladi na očuvanju prirodne i kulturne baštine u domovini. - Potreba da očuvamo našu prirodnu i kulturnu baštinu je izazov ovoga projekta. Uključivanje mladih je prirodna potreba jer i oni potječu iz Hrvatske i nastojat će pridonijeti očuvanju njenog prirodnog okoliša i dobara te je bolje upoznati. Povijest projekta seže od vremena Domovinskoga rata, u jeku hrvatskih ratnih stradanja 1992. godine, a iseljenička je mladež nastavila održavati Task Force i u mirnodopsko vrijeme. Dosad su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima te Bjelolasici, Koprivnici, Dugoj Resi, Rovinju i prošle godine u Stonu. Ove godine smo na Murteru, objašnjava voditeljica projekta Nives Antoljak koja inače ustrajno od samog početka iu ime Matice stoji uz filmski festival u Orašju.

Kulturna baština

Domaćin događanja je Murter-Kornati, a suradnici Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta“ i Muzej Šibenika. Mladi su uključeni u čišćenje dijelova od raslinja arheološkog lokaliteta Colentum. Upućeni arheolozi vjeruju da Colentum zbog očuvanosti gradske infrastrukture uz dovoljna ulaganja može postati jednom od najvećih arheološki atrakcija u RH i šire. Antonija Rukavina i Vedran Koturić, oboje iz Domaljevca, prošli su oštre uvjete sudjelovanja u projektu kao najbolji studenti u svojim generacijama. HMI Zagreb uspješno godinama provodi projekt okupljanja mladih iz cijeloga svijeta kako bi kroz druženje doprinosili očuvanju prirodne i kulturne baštine. Na Murteru su, a volontiranjem uređuju arheološki lokalitet Colentum. Nives Antoljak nakon Murtera ide u Orašje jer je HMI od samog početka uz filmski festival.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?