Obljetnice

Kroz brigadu prošlo 4000 ljudi, 102 pripadnika dali živote za Sarajevo

danhvo
VL FOTO
06.04.2012.
u 10:42

Hrvatski narod je 1991. rekao Da za BiH, a danas su prava hrvatskih branitelja zakinuta, ili se ne poštuju

U organizaciji Koordinacije Udruga HVO-a Sarajevo županije, u Domu oružanih snaga BiH obilježena je godišnjica HVO-a. Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća i vijenaca na groblju “Sveti Josip”, a nakon toga u katedrali je služena misa za poginule pripadnike. U Domu OS održana je i svečana akademija na kojoj su iznesena sjećanja na dane kada je HVO osnovan. Druženje je nastavljeno na domjenku.

Formiranje brigade

Napori usmjereni na formiranje jedinstvene hrvatske vojne postrojbe, jačine brigade, koja će obuhvatiti sve postrojbe u gradu vezuju se za sjednicu koju su sazvali članovi Hrvatskog gospodarskog društva (održanu 29. svibnja 1992.), tijekom koje je osnovano HVO Sarajevo i imenovano Vijeće HVO-a Sarajevo. U rujnu je formiran Glavni stožer HVO-a Sarajevo, nakon pada sarajevskog prigradskog naselja Doglodi. No, važno je također spomenuti jednu važnu činjenicu kada je u pitanju ova brigada. Nakon napada na Ravno pripreme za obranu započele su još 1991. u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, koje je iniciralo osnivanje HVO-a Sarajevo, u cilju očuvanja hrvatske opstojnosti u glavnom gradu BiH, ali i ideja multikulturalnosti i multietničnosti.

Bez spomen-obilježja

Unatoč događajima koji su uslijedili krajem 1993. kada je brigada nasilno stavljena pod zapovjedništvo Armije RBiH i preimenovana u HVO brigadu “Kralj Tvrtko“, njezini pripadnici su i dalje sudjelovali u obrani grada. Kroz brigadu je prošlo oko 4000 ljudi, a 102 pripadnika dali su svoje živote u obrani Sarajeva. Prisjećajući se događaja od prije 20 godina, Antun Rill, predsjednik ŽO HDZ-a Sarajevo, tada sudionik dramatičnih događaja, kazao je: - S današnje vremenske distance, poslije 20 godina važno se podsjetiti na sve one koji su dali svoj život za grad Sarajevo i građane koji žive u njemu, među njima i Hrvati. U tom smisli treba odati priznanje i samoj brigadi HVO-a iz ratnih dana, jer oni su imali svoju zonu odgovornosti i izvršavali su zadaće u cilju obrane grada. O tome svjedoče i činjenice o 102 poginula pripadnika brigade kojih se sjećamo na današnji dan. Zaslužili su spomenik u gradu za koji su dali svoje živote, no oni ga još uvijek nemaju, a zaslužili su ga isto kao i ostali branitelji.

Komentara 2

JU
Jurica1050
09:53 07.04.2012.

No posteno bi bilo da se krene prethodno od kalvarija hrvatskog puka u BiH koje je prouzrocilo hercegovacko \"celnistvo \" HDZ-a svojom totalno pogresnom politikom. Dajte prethodno da razjasnimo tko je to dao Bobanu mandat da umjesto Posavljaka odlucuje o sudbini njihovih ognjista ? Tko je to omogucio prodaju Srbima nafte po herecgovackim naftnim crpkama 92. godine kad se jako dobro da se ista prevozi do posavskih bojista gdje su ginuli hrvatski sinovi ? Tko je kriv za kalvariju Varesa i drugih mjesta gdje se svjesno kockalo sa Htvatima iz Bosne ? Do kad ce Bosna da glasuje a Hercegovina da vlada ? Imaju li odgovor na ta pitanja ove novine koje su Covicev press servis ?

JU
Jurica1050
09:53 07.04.2012.

Dali je ovaj list pisao o prosvjedu HVO-a iz Sarajeva upucenog ( velikom prijatelju Traktoriste iz Laktasa ) Draganu Covicu koji se toboze kao nekakav zakleti Hrvat odmah nakon primitka poziva uputio u Banja luku kako bi sa svojima podjelio radost u povodu Krsne slave genocidnog entiteta ? Nisam bas siguran jer \"stozernika \" se nesmije kritizirati . Isto tako Hercegovina cesto lije krokodilske suze nad ostalim Hrvatima u BiH no u praksi vodi racuna jedino o osobnim interesima a drugi joj nisu uopce bitni . To je kontinuitet iste politike koja se vodila i na pocetku rata . Grude su velikodusno Palama ustupile hrvatska podrucja u Bosanskoj posavini . Nadbiskupa Puljica u vise navrata pozivali da izvede sve Hrvate iz Sarajeva jer u Hercegovini ima mjesta za sve. Prizeljkivali su taj scenarij koji se na njihovu nesrecu nije ostvario a danas bi lijepo upucivali na sve nepravde koje su zadesile hrvatski puk u BiH .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?