SRAMOTNO

Kriminalci na sigurnom u BiH, nema DNK baze

svinjska gripa-laboratoriji
Reuters
01.03.2011.
u 09:06

Sadašnjim prijedlogom zakona nisu definirani ni kriteriji za odabir laboratorija

Bosanskohercegovački kriminalci mogu odahnuti jer najavljena primjena rezultata DNK analize u sudskim procesima još nije dobila zakonsko uporište.

Još prije 15 mjeseci, kada je urađen nacrt ovog zakona, stručnjaci su upozorili na njegove manjkavosti, a umjesto da prihvate njihove sugestije državne vlasti su se zabavile tehničkim i više politikantskim pitanjima, poput onoga tko će raspolagati opremom za DNK analizu. Upravo to je razlog zbog kojeg je u amandmanskoj fazi zapelo usvajanje zakona.

Ozbiljni propusti

Ugledni stručnjaci, poput vodećeg bh. genetičara dr. Damira Marjanovića, smatraju kako predloženi zakon ima mnogo ozbiljnije propuste nego je pitanje raspolaganja opremom.

-Sama ideja zakona je loše koncipirana. Ona je trebala regulirati primjenu rezultata DNK analize, a prema prijedlogu nije se doticala nečega mnogo bitnijega, a to je kako se dolazi do tih rezultata. To je oblast u kojoj se najviše može manipulirati i gdje se trebaju stvoriti zakonski preduvijeti za definiranje strogih i jasnih pravila! Samim tim, mada nismo napisali u našem prijedlogu, više puta smo sugerirali da je i naslov zakona besmislen, ističe dr. Marjanović koji je, zajedno s dr. Draganom Primorcem, autor najopsežnijeg znanstvenog djela o primjeni DNK analize na ovim prostorima.

Prema sadašnjem prijedlogu zakona, nisu jasno definirani niti kriteriji za odabir laboratorija koji će imati odobrenje za obavljanje DNK analiza za potrebe sudova, što otvara prostor manipulacijama. Sa sigurnosne strane, odnosno aspekta uspješnosti borbe protiv kriminala posebno je bio značajan prijedlog stručnjaka da se u planiranu bazu podataka uključe i DNK profili već osuđenih osoba, jer se tako može djelovati preventivno.

Pravno-etičke polemike

-Zdrava logika kaže, imamo čovjeka koji je osuđen za ubojstvo i već se nalazi u zatvoru. Bolje da mu sada uzmemo DNK profil nego da čekamo da izađe iz zatvora i ponovno počini neko zlodjelo, ostavi svoj biološki trag i DNK profil, a mi ga nemamo u bazi podataka. Znam da postoje velike pravno-etičke polemike oko kršenja ljudskih prava osuđenike, ali što je s istim tim pravima običnih građana i budućih žrtava, pita se dr. Marjanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?