Dobro čuvana tajna

Krije li sadržaj Pukanićeva sefa tragove o naručiteljima likvidacije?

'07.02.2012., Zagreb - Vrhovni sud imao je raspravu u slucaju Pukanic. Odlucuje o zalbama na presudu Slobodanu Djurovicu i Bojanu Guduricu. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
08.09.2012.
u 12:00

Što je bilo u sefu, nikada nije objavljeno, no Đurović navodi da je u njemu bio i spis o Gotovini

\"Nitko u Europi ne bi htio pred hrvatski sud\", rečenica je koju je Vincent Degert, bivši šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj, izgovorio u intervju koji je dao Slobodnoj Dalmaciji 1. svibnja 2009. godine.

Uvećana kazna

Rečenica je to i kojom je svoju žalbu na drugostupanjsku presudu započeo Slobodan Đurović koji je osuđen na dvadeset i pet godina zatvora zbog likvidacije Ive Pukanića u listopadu 2008. godine. Đurović je nepravomoćno osuđen na petnaest godina zatvora, no Vrhovni sud kaznu je povisio za deset godina. Kako je riječ o kazni dugotrajnog zatvora, Đurović ima pravo na još jednu žalbu.

Ovih dana njegov odvjetnički tim – Rajko Mlinarić, Željko Žganjer i Krešimir Vilajtović – Vrhovnom sudu predao je žalbu na drugostupanjsku presudu, u kojoj su pobrojili sve previde koji su po njima napravljeni u drugostupanjskoj presudi Vrhovnog suda, ali i u obrazloženju nepravomoćne presude. Žalbu je podnio i Đurović, a u njoj se među ostalim posebno osvrnuo i na jednu od najvećih tajni suđenja optuženima za Pukanićevu likvidaciju – sadržaja Pukanićeva sefa. Naime, što je bilo u sefu koji je policija odnijela iz Pukanićeva stana, nije se doznalo jer sadržaj sefa nije javno objavljen.

Tajna sefa

Stoga Đurović, osim što u žalbi upozorava na to, i pita tko je izuzeo sporni sef, je li njegova pretraga bila nezakonita, gdje je završio sadržaj sefa te tko je bio zainteresiran da sadržaj sefa jednostavno nestane.

– U spisu sam naišao na podatak da je u sefu nađen veći broj satova, prema mojoj procjeni velike vrijednosti. Taj mi podatak nije bio toliko bitan, ali podatak da je u sefu bio i dokument pod nazivom \"Analiza suradnika odbjeglog generala Gotovine\", sigurno jest. I to iznimno, premda mi sadržaj tog dokumenta nije dostupan ni poznat. Krije li sadržaj Pukanićeva privatnog sefa mogući trag naručiteljima i organizatorima Pukanićeva ubojstva i njihovim motivima? – pita se Đurović, te zaključuje da to pitanje očito nije previše mučilo hrvatsku policiju i USKOK.

Po njemu, to je samo još jedan u nizu primjera koji dobro oslikava \"manipulaciju u tom slučaju te do koje su mjere službene institucije spremne ići, a sve kako bi se u nečije ime i za nečiji račun skrivali i uništavali tragovi prema stvarnim naručiteljima i organizatorima ubojstva Ive Pukanića\".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije