Kredit

Kredit MMF-a spas za entitetske proračune ako smanje rashod

Vlada
15.05.2012.
u 09:27

Prekinuti aranžman s MMF-om posve izvjestan ukoliko se naprave potrebni i bolni proračunski rezovi

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u četvrtak započinje desetodnevni posjet BiH tijekom kojega će održati sastanke s državnim i entitetskim vlastima, a po čijem okončanju će biti priopćeno ulazi li BiH u novi aranžman ili će samo biti reprogramirane rate stand by aranžmana s MMF-om iz 2009. Ovo stoji u priopćenju koje su medijima poslali iz Vijeća ministara BiH.

Čekaju se odluke entiteta

Kako prenosi agencija Anadolija, ministar financija i riznice BiH Nikola Špirić tvrdi da će se eventualno zaključenje novog stand by aranžmana za BiH temeljiti na premisi preuzimanja obveza za nastavak provedbi strukturalnih reformi, a novac iz tog kreditnog sporazuma neće se trošiti za pokrivanje proračunskog manjka. “Državnoj razini vlasti u BiH stand by aranžman nije potreban, jer država ima zdrave izvore financiranja, ali su veliki strukturalni deficiti u entitetskim proračunima. Možda novi stand by aranžman bude podrazumijevao samo refinanciranje otplate rata za prethodni kredit MMF-a za 2013. i 2014.“, kazao je Špirić. Na sjednici Fiskalnog vijeća BiH koja je sazvana za četvrtak premijeri i ministri financija FBiH i RS-a trebaju doći s preciznim informacijama o „ulaznim parametrima entiteta za aranžman s MMF-om“.

Pregovarači s MMF-om

Na jučer održanoj sjednici Vlada Federacije BiH u pregovarački tim za pregovore s predstavnicima MMF-a imenovala je premijera FBiH Nermina Nikšića, federalnog ministra financija Antu Krajinu, federalnog ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera, federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida rata Zukana Heleza, federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Sanjina Halimovića, ravnatelja Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhreta Fazlića, savjetnika premijera FBiH Harisa Abaspahića, savjetnike dva zamjenika premijera FBiH Vjekoslava Domljana i Gorana Miraščića, te pomoćnika federalnog ministra financija Aliju Aljovića. Od ugovora s MMF-om ovisi financijska stabilnost entiteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?