biografija

Kraljica Elizabeta II. – Od desete godine pripremala se za tron

'Britain\'s Queen Elizabeth smiles during her visit to the Royal Shakespeare Theatre in Stratford-upon-Avon, central England March 4, 2011.   REUTERS/Darren Staples   (BRITAIN - Tags: ROYALS ENTERTAIN
Foto: 'DARREN STAPLES'
1/3
24.01.2012.
u 12:00

U biografiji piše da se kraljica ne znoji, da nema idealne odnose sa suprugom Philipom te da povremeno pošalje pismo sućuti vlasnicima uginulih konja, ali nikada obitelji preminulog čovjeka

Šezdeset je godina na tronu jedne od najmoćnijih država svijeta, no o njezinu svakidašnjem životu i osobnim navikama malo se toga zna. Britanska kraljica Elizabeta II. svojevrsna je zagonetka za svijet izvan engleskog kraljevskog dvora, no ta zagonetka napokon dobiva rješenje.

Američka novinarka Sally Bedell Smith, koja je dosad obrađivala biografije brojnih slavnih i poznatih državnika poput Johna Kennedyja, princeze Diane ili Winstona Churchilla, prošlih je nekoliko godina “obrađivala” život engleske kraljice, a knjiga “Elizabeta, kraljica” ugledala je nedavno svjetlo dana i preko noći postala bestseler, kako i Europi, tako i u SAD-u.

Knjiga je posebno zanimljiva jer pokazuje što znači biti kraljica zemlje u kojoj nemaš stvarnu vlast, što znači vladati prema stoljećima starim običajima i pravilima kada se društvo i kultura, protkani internetom, rapidno mijenjaju.

Nema fizičkog kontakta


Knjiga, koju je neformalno odobrila i kraljica, donosi dosad nepoznate detalje iz njezina života, od najranije mladosti do danas, pa se iz nje doznaju i detalji kao, primjerice da Elizabeta II. obožava odreske, ali ne voli juhu, kao što ni ne voli suvremenu umjetnost ili film “Smrt u Veneciji.” Ipak, za opsežniju i detaljniju biografiju trebalo je mnogo više podataka pa se Bedell Snith poslužila i izvorima koje je koristila pri pisanju prošlih knjiga.

– Kraljica je previše ozbiljna, i ne vjerujem da joj se sviđam – izjavila je Jacquelline Kennedy svojoj biografkinji sjećajući se putovanja u London 1961. godine, dok je bila prva dama SAD-a, a što je Sally Bedell Smith iskoristila u svojoj novoj knjizi.

Uz detalje odnosa sa svjetskim državnicima koji su s kraljicom dolazili u kontakt, iz biografije se doznaju i neki dosad potpuno nepoznati detalji o Elizabeti II. poput toga da se vrlo rijetko znoji, da je samo jednom plakala u javnosti tijekom ceremonije “umirovljenja” kraljevske jahte SS Britannia te da povremeno pošalje pismo sućuti vlasnicima preminulih domaćih životinja ili trkaćih konja, ali da nikada takvo pismo nije napisala za preminulog čovjeka.

Doznajemo i da kraljica ne voli osobne kontakte te da kraljevski protokol ne dopušta drugima da je dodiruju.

– Jedna od rijetkih koja je to prekršila je Michelle Obama. Tijekom posljednjeg posjeta predsjedničkog para Londonu, Michelle je zagrlila kraljicu oko struka, no ovoj to očito nije smetalo. Zagrlila je i kraljica nju, a sve je mobitelom s leđa snimio jedan pripadnik osiguranja – stoji u knjizi.

Knjiga pokriva doba od 1936. godine kada je desetogodišbnja Elizabeta, nakon abdiciranja njezina strica Edwarda VII. i vijesti da na mjesto kralja dolazi njezin otac, prvi puta doznala da će biti kraljica. I to joj se nije baš pretjerano svidjelo.

– Znači li to da ćeš ti jednom sjediti na tronu – pitala je desetogodišnju Elizabetu njezina mlada sestra Margareth. – Da, nažalost, kad za to dođe vrijeme – odgovorila je djevojčica u kojoj je Winston Churchill već u to doba vidio odlučnost.

Vježba je ključ uspjeha

Od toga je dana desetogodišnja djevojčica počela “vježbati” za ulogu kraljice.

“Svaki je pokret, svaki potez promišljen, sve je to Elizabeta učila od malih nogu”, tvrdi se u knjizi.

Upravo zbog toga je i glumica Helen Miren, pripremajući se za ulogu kraljice, satima gledala dvadeset sekunda dugu filmsku snimku Elizabete kako izlazi iz automobila kad joj je bilo jedanaest godina.

– Tih nekoliko pokreta dok izlazi iz automobila i maše ljudima koji ju čekaju pokazuju težinu uloge kroz koje je dijete prolazilo. Vidi se kako radi ono što treba raditi i da to radi promišljeno i lijepo – izjavila je glumica.

Prije dvadeset godina i sama je kraljica potvrdila da je uporno vježbala kako bi se pripremila za ulogu.

– Možete puno toga postići ako ste uvježbani, a ja se nadam da ja jesam uvježbana – izjavila je kraljica.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?