u velikom stilu

Kralj Roma sahranjen u kovčegu s klimom i staklenim poklopcem

kralj roma,sprovod (1)
Reuters/PIXSELL
25.08.2013.
u 10:13

Povorka ožalošćenih duga čak šest kilometara slijedila je od pokojnikove kuće do groblja lijes s klimom i staklenim poklopcem, putem prolazeći pored velikih transparenata s likom Florina Ćoabe

Tisuće Roma ispratilo je svoga ''kralja'' Florina Ćoabu (58) koji je prošle nedjelje preminuo nakon srčanog udara na odmoru u Turskoj.

Neokrunjenom kralju najveće europske manjine u transilvanijskom Sibiu upriličen je sprovod u velikom stilu. Povorka ožalošćenih duga čak šest kilometara slijedila je od pokojnikove kuće do groblja lijes s klimom i staklenim poklopcem, putem prolazeći pored velikih transparenata s Florinovim likom, navodi Reuters.

Ćoabu je bio omiljeni vođa u romskoj zajednici. Suprugu Maricu oženio je kada je ima 14 godina i s njom je dobio četvero djece. Proglasio se kraljem nakon što je 1997. ceremonijalno preuzeo ulogu od oca koji je za vrijeme holokausta bio deportiran u SSSR. Brinuo je o zajednici te Rome savjetovao da ne prose po ulici te ih poticao na traženje većih prava kao manjina. Mladima je poručio da ne stupaju u brak prije negoli napune 16 godina. Nakon što mu je 12-godišnja kćer pokušala pobjeći iz Crkve za vrijeme vlastite svadbe, Ćoabu je postao aktivist za obrazovanje mladih Romkinja. Kćer se kasnije vratila i obavila ''svetu dužnost'', no Ćoabu je shvatio da je djevojčicama nužno veće obrazovanje.

Samookrunjenog kralja Roma ispratili su i mnogi sugrađani koji nisu pripadnici njegove zajednice.

- Došao sam odati mu počast jer je bio velik čovjek, velik političar i kršćanin - kazao je jedan stanovnik Sibiua dok je jedna žena kazala: ''Njihovo oblačenje i ponašanje je potpuno drugačije od našeg - i to na bolji način!''

Od Ćoabina nasljednika očekuje se da će jednakim žarom kao i otac zagovarati reforme te se brinuti o rumunjskoj djeci.

>>U Ford se uspjelo ugurati 17 Roma, a vozili su još i psića!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?