Katastrofa

Krajem svibnja FBiH stiže 30 mil. rizničnih zapisa

Vlada
29.01.2013.
u 09:11

Rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH gotovo da gubi smisao zbog golemih dugova u koje je uveden ova entitet u posljednjih godinu i pol

Vlasti bankrotirane Federacije BiH odlučile su dodatno zadužiti ovaj entitet preko rizničnih zapisa samo kako bi odložile financijske probleme i neminovne socijalne izgrede. U ovoj godini stići će na naplatu ova potraživanja, čime će se dodatno otežati funkcioniranje ovoga entiteta, a sama rekonstrukcija vlasti gotovo će postati besmislena kada do grla bude zadužen ovaj entitet.

Mijenjali zakon

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2012. godinu planirala je izdati riznične zapise u iznosu od 120 milijuna maraka. U međuvremenu je donesena odluka o zaduženju FBiH preko emisije rizničnih zapisa kojom je odobreno zaduženje u iznosu od 60 milijuna. Potkraj godine taj je plan djelomično korigiran kako je stigao nagovještaj dobivanja prvog dijela sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda. Dražba rizničnih zapisa FBiH na kraju je 11. prosinca prošle godine kada su ponuđeni zapisi u ukupnom iznosu od 30 milijuna s vrlo kratkim rokom dospijeća od 182 dana, putem metode višestrukih cijena. Prihvaćeno je sedam ponuda za kupovinu zapisa preko kojih je prodano svih 3000 trezorskih zapisa, što predstavlja 100% planiranog obujma emisije. Ovaj iznos bit će uvećan za kamatnu stopu koja je daleko nepovoljnija nego što je to slučaj s novcem od MMF-a ili drugih međunarodnih financijskih krugova. Zapisi koja je izdala Federacija BiH tako će dospjeti na naplatu 29. svibnja 2013. ove godine.

Golema birokracija


Po podacima iz ranijih godina, administracija u Federaciji BiH je gutala do 70 posto sredstava proračuna, što je dovodilo do toga da se ovaj entitet morao dodatno zaduživati. Valja reći da je slično stanje i u Republici Srpskoj, a najbolja stvar koja se mogla dogoditi vlastima u BiH je dolazak MMF-a koji je uveo strogu kontrolu nadzora javnih financija, napose rashoda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?