ODLUKA

Kraj godine - 30. prosinca, novi rok za zakon o popisu

popis
VL FOTO
28.11.2011.
u 09:26

Osim podataka o strukturi i teritorijalnom rasporedu stanovništva, cilj popisa je i da se dobiju podaci o kućanstvima i obiteljima, ne samo kao ekonomskim, već i biološkim zajednicama

Maratonska parlamentarna procedura u kojoj se Prijedlog zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH nalazi već dvije godine, bit će produžena do 30. prosinca. To je, čini se, i krajnji rok do kojeg su parlamentarci spremni održavati ovaj zakonski prijedlog u „životu“, očekujući politički dogovor o njegovom konačnom sadržaju. Više od godinu dana ovaj zakon se nalazi u Domu naroda koji ga je trebao potvrditi. Međutim, niti u prošlom, a ni u ovom sazivu Doma naroda ne postoji politička suglasnost oko nekoliko ključnih pitanja, kao što je početak primjene rezultata popisa, te izjašnjavanje građana o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Deblokada puta prema EU

Kako je riječ o zakonu koji je jedan od tri uvjeta za deblokadu europskog puta BiH, rukovodstvo Doma naroda predložilo je tridesetodnevno produžavanje amandmanske faze, nakon čega će, ukoliko ne bude dogovora, prijedlog zakona definitivno biti odbačen. Zaključak o produžetku amandmanske faze Domu naroda će tročlani kolegij predložiti na narednom zasjedanju zakazanom za 1. prosinca ove godine. Osim političkog dogovora o spornim pitanjima u predloženom zakonu morat će se izvršiti i neke tehničke izmjene, jer su svi rokovi predviđeni u ovom dokumentu odavno probijeni i moraju biti zamjenjeni novim. Primjerice, u još uvijek aktualnom prijedlogu zakona navodi se da će se popis provesti od 1. do 15. travnja ove godine, da se se prikupljanje popisne građe obaviti najkasnije do 25. ožujka ove godine, te da će službena objava rezultata popisa početi 1. siječnja 2012. godine. Jasno je da ni ovi, kao ni većina drugih rokova predviđenih u predloženom zakonu, nisu i ne mogu biti ispoštovani.

Financije veliki problem

Dodatni problem su financijska sredstva. Čak i ako zakon bude usvojen pripreme za popis i sam popis neće moći biti realizirani bez usvajanja državnog proračuna. Privremeno financiranje koje je na snazi cijelu ovu godinu ne omogućava izdvajanje sredstava za pripremu popisa. U obrazloženju još uvijek aktualnog prijedloga zakona navodi se da je za provedbu popisa potrebno više od 42,6 milijuna maraka. Od tog iznosa čak 31,3 milijuna maraka potrebno je osigurati u godini provedbe popisa, a ostatak u godinama prije i nakon popisa. Plan financiranja posebnin sporazumom trebaju urediti resorni ministri financija države BiH i entiteta, direktor Direkcije za financije Brčko Distrikta ili Fiskalno vijeće. Postoji i mogućnost umanjenja sredstava u slučaju da neki od donatora osiguraju sredstva, što je za sada malo vjerojatno. Ipak, s obzirom na stanje u BiH i političke, događaje, ni takav scenariji nije nemoguć.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?