ANALIZA

Krah javnih poduzeća u Mostaru

dug
VL FOTO
27.09.2011.
u 09:03

Iako je prošle godine više gradskih poduzeća poslovalo s dobitkom, ipak su ostala neplaćena dugovanja iz prijašnjih godina

Prezentacija izvješća o stanju u javnim poduzećima koja su u vlasništvu Grada Mostara već dva puta je odgađana. Kako nam je rekao dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović, o ovoj temi će se razgovarati na posebnoj sjednici GV-a koja bi trebala biti održana u četvrtak. Ipak, već sada se zna kako je stanje katastrofalno, te kako se hitno moraju poduzeti koraci za sanaciju velikih gubitaša.

Dug veći od imovine

Tako je tvrtka Komos prošle godine zabilježila minus u poslovanju od 193,932,00 maraka. To je samo kap u moru dugovanja koje ima ovo poduzeće. Naime, Ukupno dugovanja Komosa je 4,2 milijuna maraka, a vrijednost ukupne imovine se procjenjuje na 3,8 milijuna maraka. - Ova tvrtka bi hitno trebala u štečaj jer ni po zakonu ne može više ovako djelovati. Dugovanja su im veća od vrijednosti imovine i vrijeme je da se ovaj problem riješi - rekli su nam naši sugovornici. Gradskim vlastima su se već javljale tvrtke koje su Komos i Parkove htjele preuzeti kroz javno - privatna partnerstva (bez imovine i zgrada koje posjeduju), ali gradske vlasti su iz političkih razloga odbijale ovakve prijedloge. -Mostar je prljav grad i ovaj problem bi bilo najbolje riješiti kroz javno-privatno partnerstvo. Ponude su na stolu, stanje bi se saniralo, ali gradske vlasti još ne žele o tome niti razgovarati - ističu naši sugovornici. Još četiri gradske tvrtke su zabilježile gubitke u svom poslovanju. Najgore od njih je prema izvještaju poslovao hotel Ero, koji je prošle godine zabilježio gubitak od 223,503,00 maraka. Tu su još i Mostar Bus s gubitkom nešto većim od 100.000 maraka, te Zračna Luka Mostar i MoSport. I oni koji su prošle godine bili na dobitku nemaju puno razloga za slavlje. Npr. mostarski Vodovod je prošle godine zabilježio 40,921,00 maraka dobiti, ali kada se pogledaju prošle godine, dugovanja ove tvrtke se broje u milijunima maraka. Od svih gradskih tvrtki najbolje je poslovao Uborak koji je prikazao dobit nešto veću od 60.000 maraka.

Teško zbrojiti minuse

- Teško je zbrojiti sve minuse u gradskim tvrtkama. Radi se o desecima milijuna maraka dugovanja za koja nitko nema rješenje i nitko ne zna kako sanirati ovu situaciju. Potrebni su nam novi ljudi koji će znati raditi i imati plan izvlačenja gradskih poduzeća iz minusa u kojima se nalaze - rekli su nam u mostarskoj Gradskoj upravi. Kada se sve zbroji i oduzme, gradske tvrtke su prošle godine napravile ukupni minus od 389.139,00 maraka. U ovu računicu nisu uključena ulaganja u novu gradsku tvrtku MO Parking koja još nije počela raditi zahvaljujući političkom sukobu u Gradskom vijeću Mostara i odbijanju vijećnika SDA da glasuju za odobrenje početka rada ovoga poduzeća. Možda kao jedini pozitivni primjer u ovoj priči treba izdvojiti Zračnu luku Mostar, koja bilježi izuzetan napredak u svom poslovanju u zadnjih nekoliko mjeseci. - Pitanje je koliko će ova priča trajati jer gradske vlasti žurno moraju tražiti strateškog partnera koji će ulagati u zračnu luku i osigurati njezin razvoj. Grad za tu namjenu nema novca, a nemar gradskih vlasti bi mogao ugroziti i ovaj projekt - zaključili su naši sugovornici i ostavili nam vrlo malo prostora za nadu u skoro poboljšanje situacije u Mostaru, barem kada je u pitanju stanje u poduzećima koji su u vlasništvu Grada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?