Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Koridor oko Neuma izvlači RH iz prometne izolacije

Ministarstvo prometa i veza BiH ponudilo Vladi RH teritorij za gradnju cestovnog koridora za Dubrovnik
21. travnja 2012. u 11:58 0 komentara 2 prikaza
\'prva...Dugopolje....230505 rotor...Dugopolje...Autoput... Snimio:Tino Juric                \'
Foto: Arhiva VL

Ako prometni koridor kroz Neum neće ugroziti egzistenciju tamošnjih ugostitelja i trgovaca, oni pozdravljaju izjavu pomoćnika ministra za promet i veze BiH Izeta Bajrambašića koji je ponudio gradnju prometnog koridora preko ove općine na način da se prolazak oslobodi graničnih barijera. Kako je Bajrambašić kazao u Dnevniku 3 HTV-a, BiH ima prijedlog na osnovi kojeg bi se riješila i prometna povezanost juga Hrvatske. Riječ je o prijedlogu povezivanja schengenskih prostora EU-a, koji još nisu iznijeli EU jer to prvo žele riješiti s RH. Radi se o nastavku autoceste Metković – Neum – Doli – Osojnik, a koridor bi se račvao 7-8 km od magistrale u Neumu. Jedan krak išao bi prema BiH, a drugi prema Dubrovniku, tako da jednim dijelom obilazi Neum, a drugim bi bio potpuno zatvoren i njime bi se putovalo bez zaustavljanja.

Sada slijede razgovori ministara prometa RH i BiH, rekao je Bajrambašić. Pomoćnik ministra prometa i veza BiH istaknuo je kako bi se kru??nim tokovima riješilo da se jedan krak da na koncesiju Hrvatskoj, imao bi videonadzor i Hrvatska bi potpuno upravljala tom cestom. Takav prijedlog predstavljen je prije dva dana u Dubrovniku. Sad u ovoj fazi slijede razgovori dvaju ministara (RH i BiH), vjerojatno i nekakav sporazum s Hrvatskom te zahtjev Hrvatske za koncesiju. Sličnu ideju iznio je i hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. “Mogu odgovorno reći da će jedan od prvih mojih poteza biti sastanak s bosanskohercegovačkim ministrom prometa i veza o dogovoru koridora iza Neuma, koji će prolaziti teritorijem Bosne i Hercegovine, kako bi se tako otvorio hrvatski jug”, rekao je ministar Dončić. U više od 20 godina prometnu izoliranost krajnjega hrvatskog juga nije uspjela riješiti niti jedna vlada. Pokušaj povezivanja velebnim pelješkim mostom nije uspio, pa će se pokušati jeftinija varijanta - cesta preko BiH.

Tako je sve izglednije da će izgradnja Pelješkog mosta čekati bolja vremena. S ovakvim rješenjem, prenose hrvatski mediji ne slaže se dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ), a podijeljeni su i stručnjaci i javnost. On traži da se povezivanje rješava preko hrvatskog teritorija, i to nastavkom gradnje pelješkog mosta, što je postojećoj financijskoj situaciji gotovo neizvodiv projekt za Vladu RH. Prije nego što je stigao prijedlog iz službenog Sarajeva novi predsjednik Vlade RH Zoran Milanović kazao je kako će preko teritorija BiH graditi autocestu koja bi išla prema hrvatskom jugu, s odvojkom brze ceste za Dubrovnik. S obzirom da u proračunskoj blagajni nema novca za nastavak gradnje autoceste i ova investicija čekat će bolje dane.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.