Ratni zločin

Koradeove vojnike sumnjiče za ubojstvo Srba u Glamoču

oluja
Arhiva VL
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma
19.10.2009.
u 16:10

Neslužbeno doznajemo da je riječ o događajima koji su se zbili u okolici Glamoča u vojnoj operaciji Maestral kada je ubijeno pet zarobljenih pripadnika vojske Republike Srpske Krajine.

Više osoba, neslužbeno doznajemo njih sedam, što djelatnih što umirovljenih vojnih osoba privedeno je danas na obavijesne razgovore u policiju zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad zarobljenicima 1995. godine.

Suradnja MUP-a i MORH-a
Osumnjičeni su privedeni s područja više policijskih uprava - PU zagrebačke, PU bjelovarsko - bilogorske, PU osječko - baranjske, PU karlovačke i PU varaždinske, a akciju je provelo Ravnateljstvo policije u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu i Vojnom policijom MORH-a. 

Iako je policija danas priopćila da su “u tijeku kriminalistička istraživanja po dovršetku kojih će javnost biti izviješćena”, neslužbeno doznajemo da se privedene osobe sumnjiče za zločine koji su počinjeni od ljeta do rujna 1995. godine. Isto tako, neslužbeno doznajemo da je riječ o događajima koji su se zbili u okolici Glamoča u vojnoj operaciji Maestral kada je ubijeno pet zarobljenih pripadnika vojske Republike Srpske Krajine - Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić i Borislav Vukić. Osim njih petorice, bila je ranjena još jedna nepoznata osoba, a ubojstva i ranjavanja počinjena su u jedinici kojoj je na čelu bio Ivan Korade.

Među onima koji se sumnjiče za ta ubojstva je veći broj pripadnika 7. gardijske brigade. Neslužbeno doznajemo da je među osumnjičenima i brigadir Emil Crnčec, koji je prije desetak dana umirovljen na vlastiti zahtjev.

Koradin čovjek
Crnčec je do umirovljenja bio jedan od zamjenika načelnika Glavnog stožera, a u Domovinskom ratu bio je dio stožera generala Koradea. S Koradeom je bio i tijekom 1995. kada su u ugostiteljskom objektu "Bijeli konj" isprebijali Josipa Marčelana te se zbog toga teretio za nasilničko ponašanje. Kao što je poznato, Korade se ubio lani u ožujku, nakon što je desetak dana terorizirao Zagorje, pri tomu ubivši pet osoba - među njima dijete i policajca.

Inače, kako doznajemo, ovu akciju samostalno su provela hrvatska istražna tijela. Naime, bez obzira što je zločin počinjen na teritoriju druge države, za njega se sumnjiče hrvatski građani, nad kojima naše pravosuđe u tom slučaju ima ingerenciju.

Ključne riječi

Komentara 207

US
Uman SS
17:03 19.10.2009.

...opet će se gusta magla spustiti!

VE
veky
17:17 19.10.2009.

Pozdrav svima. Skoro nikad se ne javljam na ovakve stranice. Međutim, moram priznati da mi ništa nije jasno??? Nisu li pripadnici Puma bili regularna vojska? Nismo li te jadne klince slali da nas brane od tih istih vojnika za koje su sada optuženi??? Ne razumijem! Izgleda da je kod nas sve izokrenuto. Naopako. Jadno. Samo se nadam da će neki konačno odgovarati što su ubijali naše vojnike? Hoće li za to tko odgovarati već jednom???

AC
accide
16:33 19.10.2009.

Ratni zločin nikad ne zastaruje , prema tome ko je zaslužio u \"bajbuk\" !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?