Čapljina

Kontejneri i gradski deponij prepuni odbačenog najlona

capljina
Frano Matić
09.03.2012.
u 09:32

Problem je što se najlon sporo razgrađuje te tako može postati ozbiljan ekološki problem čapljinske općine

Nakon svega što im je donijelo ili točnije odnijelo nedavno snježno nevrijeme, mnogi čapljinski poljoprivrednici pokušavaju ponovno osposobiti svoje staklenike i plastenike, te krenuti u novu proizvodnju kako bi se bar dijelom spasila sezona i kako bi se bar nakratko ublažile te katastrofalne posljedice tj. višemilijunske štete za čapljinsku poljoprivredu.

Stradali plastenici

Naravno, najviše su stradali plastenici koji se zadnjih dana čiste i ponovno podižu kako bi bili spremni za novu proizvodnju. No, problem je stari i uništeni najlon koji je popucao pod pritiskom snijega i leda pa je u većini slučajeva i neuporabljiv za ponovno pokrivanje plastenika. Stoga se i pojavio taj ekološki problem - gdje s tolikim najlonom koji više nema svoju svrhu, a dobro je poznato kako se radi o sporo razgradivom materijalu koji samo može trajno onečistiti okoliš. Zato se najlon odbacuje skoro na svim mjestima jer je za mnoge poljoprivrednike sada postao neželjeni teret. Uništeni se najlon odbacuje i u kontejnere, a što je samo dodatni problem djelatnicima komunalnog jer to narušava proces odvoza “običnog” otpada s gradskih ulica. Uz kontejnere dosta se tog najlona dovozi i na divlji gradski deponij na Adi, stotinjak metara od stambenih zgrada u središtu Čapljine, koja je ionako već dugi niz godina ogromni ekološki problem i eko bomba, ne samo za Čapljinu već i za cijelu dolinu Neretve jer je otpad tik uz rijeku Neretvu.

Ekološki problem

Mnogima je najlakše najlon dovesti na gradski deponij, a koji onda zna biti i problem ne samo što se to slabo razgrađuje već i zbog činjenice da Romi dosta tog materijala raznose na sve strane. To znači da će najlona s čapljinskih plastenika biti još dugo na raznim mjestima na čapljinskom području, pa će to na kraju opet biti dodatni i veliki ekološki problem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?