POŠTENJE

Konobar vratio liječniku novac, dokumente, kartice

konobar
Nada Koturić
16.12.2010.
u 10:59

Nedavno je vratio novčaniku kojem je bila vrijednost od 35.000 maraka............

U moru informacija koje govore o nepoštenju, krađama i raznim lopovlucima, vijest o tome da je netko nekome vratio novčanik, pa makar u njemu bilo i simbolično novca, postaje događaj od značaja.

Kada se pak u tom novčaniku nađu i kreditne kartice te veći iznos novca, onda je zbilja vijest za isticanje. Potražila nas je gospođa s pitanjem - znači li nam to što je netko njezinu suprugu vratio izgubljeni novčanik sa svim dokumentima i novcem.

Slegnuli smo ramenima i poslušali što ima za reći. Već nakon njenih prvih riječi, priča je poprimila značajan ton.

Došao po novčanik

Gospođa se zove Zvonka Pecirep iz Domaljevca. Njezin suprug je dr. Slavko Pecirep. Bili su nedavno u lokalu Karizma na ulazu u Brčko gdje je suprug i zaboravio novčanik. U njemu su bile dvije kreditne kartice i 350 konvertibilnih maraka. Rekli bismo, solidan iznos za današnja primanja u Posavini.

Konobar Emir Imširović, ali i vlasnik objekta Ado nisu željeli zadržati iznenadnu vrijednost te su u kratkom roku novčanik predali policiji. Nakon 48 sati od gubitka novčanika vlasnik dr. Pecirep dolazi u kafić i na samom ulazu ga presreće konobar koji ga je usluživao - s uljudnim pitanjem: je li došao zbog novčanika.

Na potvrdan odgovor konobar ga upućuje na policiju gdje je novčanik pohranjen. U novčaniku je potom našao sve ono što je prilikom gubitka imao. Dr. Pecirep je želio tu vijesti podijeliti s drugima. Osobito su bili sretni zbog vraćanja dokumenata koji su, po njima, puno vrjedniji od novčanog iznosa.

Gđa Zvonka malo se pozabavila i novinarskim dijelom posla pa se raspitala o konobaru i vlasniku kafića. - Mediji su danas puni negativnih priča, vijesti iz crne kronike su na naslovnicama, prevaranata i svega negativnog na svakoj je stranici tiska ili u udarnim vijestima na televiziji.

Gotovo je rijetkost pronaći neku pohvalu vrijednog čovjeka, poštenog radnika, pa i ovakvu kakav je naš primjer. Ne želim vjerovati da su svi lopovi jer ima puno više poštenja, samo se o tome malo piše.

Više se daje prostora lošim stvarima, pojavama, ljudima, porocima. Premalo se piše o svijetlim primjerima koji mogu biti uzor, valjda to danas više nije u modi, nije ‘in’, kaže gđa Zvonka.

Poštenje načelo života

Konobaru Emiru ovo nije prvi put da pošteno vraća izgubljene stvari. Nedavno je vratio novčanik, doznala je Zvonka, u kojem se nalazila vrijednost od 35.000 konvertibilnih maraka.

Valjda je u Karizmi sve u stilu posebnosti jer i vlasnik je pronašao 10.000 eura dok je radio u tuzlanskoj trgovini namještaja i policiji prijavio pronalazak izgubljenih stvari.

-Poštenje je načelo života i sreću nikome ne može donijeti tuđa nesreća, smatraju skromni ugostitelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?