Sastanak

Kompromisni prijedlog osnova za dogovor bh lidera

Sastanak
30.09.2013.
u 09:30

Traži se dogovor o provedbi presude u slučaju ‘Sejdić i Finci’. Napravljen je veliki iskorak, očekuje se načelni dogovor

Intenzivni razgovori lidera vodećih političkih stranaka u BiH, koji će se i danas voditi, posljednja su prilika da se dođe do usuglašenih stavova o provedbi presude “Sejdić i Finci” prije odlaska u Bruxelles na sastanak s predstavnicima EU-a koji će se održati 1. listopada.

Napravili iskorak


Iako u Bruxelles putuju skoro sve osobe iz političkog vrha BiH, izvjesno je da se neće dogoditi pomak ako prije lideri ne usuglase stavove. Kako se doznaje u Bruxelles ne ide Željko Komšić, te bi umjesto Sulejmana Tihića trebao ići Bakir Izetbegović. Navodno bi EU bila zadovoljna ako bi se postigao i načelan dogovor koji bi tijekom listopada bio razrađen i usvojen u parlamentarnoj proceduri. Prema onome što je poznato s dosadašnjih susreta lidera, posebice sastanka SDA i HDZ-a BiH razloga za optimizam ima.

- Po pitanju presude Suda u Strasbourgu, mislim da smo napravili veliki iskorak, ali nije dovoljno reći da smo se oko nečega usuglasili. Za to treba vidno djelovanje među svim parlamentarnim strankama u FBiH, jer iz RS-a imam bjanko potporu ako se dogovorimo oko izravnog izbora. Takva potpora nam je potrebna i u FBiH, ne želimo nikoga bilo kojim rješenjem isprovocirati. Želimo pridobiti partnere jer provedba presude zahtijeva intervencije i u Domu naroda, za što su potrebne intervencije na Ustavu BiH i FBiH, kao i na Izbornom zakonu. Mislim da naša ideja može biti prihvaćena od velike većine. Do sastanka u Bruxellesu nadamo se da će finese biti dogovorene, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. “Rješenje koje tražimo dovodi BiH u poziciju da počne funkcionirati kao normalna država. Podjela nema, a oni koji ne žele dogovor naći će sto argumenata da odbiju sva normalna rješenja”, zaključio je Čović te je istaknuo kako je vremena malo i ako u Bruxellesu ne bude prezentiran bilo kakav dogovor izvjesno je da će europski put BiH na duže vrijeme biti blokiran, a zemlja će se naći u svojevrsnoj izolaciji.

Razgovori i napori


Kako su poručili europski dužnosnici ne samo da će europski put za ovu godinu biti izgubljen, već zbog izborne godine i u BiH i u EU, prijeti potpuna stagnacija i u 2014. Sve dok se razgovara postoji prilika za dogovor pa u tom kontekstu treba promatrati i današnje razgovore koje vode domaći lideri u pripremi sastanaka 1. listopada i napore koji se ulažu. Doznajemo kako intenzivna komunikacija među vodećim strankama postoji i izvan susreta stranačkih predsjednika. U sve su uključeni i predstavnici međunarodne zajednice, iako se inzistira na “domaćem rješenju”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?