unatoč svemu

“Zašto me pitaš za moje ime?”

iko skoko
VL
13.10.2018.
u 10:52

Zacijelo najpoznatiji izraelski sudac u razdoblju od 1220./200. do 1040. pr. Krista bijaše Samson. Bio je sudac dvadeset godina. Sam anđeo je navijestio Samsonovo rođenje njegovoj majci. Ne spominje se ime njegove majke, ali spominje se ime njegova oca. Zvao se Manoah, a bijaše član Danova plamena. Živio je u Sori. On i njegova supruga nisu imali djece. Anđeo se ukazuje Samsonovoj majci i daje joj upute kako se treba hraniti jer će roditi dijete koje će biti posvećeno Bogu (doživotni nazirej). Tu objavu žena je ispričala svome mužu. Manoah se počeo moliti Gospodinu da još jedanput pošalje svoga anđela i pouči ih kako će odgajati svoje dijete. Gospodin je uslišao njegovu molitvu. Poslao je ponovno svoga anđela njegovoj supruzi. Ona je brzo pozvala supruga. Manoah vodi dijalog s anđelom Gospodnjim, ali nije znao da je to anđeo. Anđeo im ponovi sve upute te kako žena treba živjeti za vrijeme trudnoće. Manoah ga upita za ime. Anđeo odgovori: “Zašto me pitaš za moje ime? Ono je tajanstveno!” (Suci 13,18) Dobili su sina. Nadjenuli su mu ime Samson (dijete sunca). Kad je odrastao zaljubio se u jednu Filistejku i s njom se oženio. Ali ta ženidba je završila za vrijeme slavlja.

Samson započinje bitke s Filistejcima u kojima je izlazio kao pobjednik. Zaljubio se u Delilu (Dalilu). Filistejci vrše na nju pritisak da mora otkriti u čemu je tajna Samsonove iznimno velike snage. Samson je provjeravao Delilinu iskrenost. Međutim, ipak nakon tri iskušenja – tri dramatična čina – nije mogao odoljeti da joj ne kaže kako je neprocjenjiva snaga u njegovoj dugoj kosi. Ona ga uspava i ošiša Samsona. Samson je izgubio snagu te su ga Filistejci bez poteškoća svezali, oslijepili i zatvorili. Okretao je mlin. Ponižavali su ga i s njim izvodili šale. Jedne zgode uveli su ga u dvoranu u kojoj su se iskupili filistejski prvaci da ih zabavlja. On je stao između dva nosiva stupa te dvorane i još jedanput zamolio Gospodina za snagu. Srušio je dvoranu i smrtno stradao sa svima u dvorani. Njegova rodbina je uzela njegovo tijelo i pokopala ga između Sore i Eštaola.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?