06.10.2015. u 07:19

Razbijeni televizor, pobacani crijepovi, razbijeni otvori, ispisano slovo U. U nedjelju, 4. listopada, u naselju Donji Hamzići devastirane su obiteljske kuće tamošnjih Bošnjaka. Treći je to napad, po tvrdnjama tamošnjih Bošnjaka, otkako su obnovljene njihove kuće 2008. godine.

Da su mogli zamisliti lošiju reklamu za Čitluk, ako se među vandalima uopće radi o mještanima ove hercegovačke općine, onda je to napasti imovinu malobrojnih bošnjačkih žitelja. Naime, Bošnjaka je, prema popisu iz 1991. godine, bilo samo 111, i u pravome su smislu bili manjina u ovoj općini. Odnosi između Hrvata i tamošnjih Bošnjaka općenito su bili uzorni, dapače, primjer suživota. Ova ružna epizoda narušila je dio stoljećima stvaranog povjerenja među ljudima različitih naroda i religija. 
Jedina dobra u nizu crnih spoznaja bila je jučerašnja reakcija načelnika Ive Jerkića koji je oštro osudio napade na sugrađane, priključujući se tako reakcijama raznih udruženja i političkih stranaka koji su stali u obranu navinih civila. Jerkić je postupio kao i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin kada su prije mjesec i pol dana vandali napali Bošnjake i tamošnju džamiju, a sve je prijetilo tragičnim posljedicama zbog postavljene plinske boce. 
Ovakvi incidenti u još uvijek mentalno poslijeratnoj Bosni i Hercegovini imaju puno teže posljedice nego što je to puko razbijanje televizora, crijepa, prozora... Jednako kao što su Hrvatima napadi na obiteljske kuće povratnika i crkve u Prijedoru, Sarajevu, Tuzli, Grabovici kod Mostara, a napose likvidacije ljudi poput Joze Leutara, Joze Kafadara ili drugih. Ovakvi potezi često služe za podizanje napetosti i proglašavanje neprijateljima drugih i drukčijih te nastavlja spiralu rata i zločina. Velika je odgovornost na institucijama sustava da rasvijetle ovakve nacionalno motivirane napade, ali i na vlastima, političkim strankama, obrazovnim i odgojnim institucijama, svima nama da se prema manjinama, kakve god one i gdje bile, ponašamo drukčije. S uvažavanjem dostojnim čovjeka neovisno o njegovoj naciji, vjeri i rasi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?