27.07.2023. u 11:25

Dan nakon utakmice sa Slovanom u Mostaru se pričalo uglavnom o Zrinjskom. Po kafićima i trgovinama i staro i mlado analiziralo je utakmicu, pričalo o sjajnom ozračju na stadionu, koje je proteklo bez ijednoga incidenta. Navijači Plemića čak su dobili i pohvalu od gostujućeg vratara Milana Borjana, kninskog Srbina, da su gospoda jer ga, unatoč predviđanjima pojedinih, nisu vrijeđali na nacionalnoj osnovi, kako su pojedini mediji očekivali. Sve u svemu, bila je to lijepa ljetna noć pod Bijelim brijegom, izostala je samo pobjeda kako bi sve bilo savršeno. Da nije sve izgubljeno, pokazalo je drugo poluvrijeme, kada je Zrinjski izmjenama osvježio momčad i imao iskusnu ekipu Slovana na konopcima, ali nije uspio zabiti.

Možda razlog treba tražiti i u ozljedi najubojitijeg napadača Zrinjskog i Premijer lige uopće Nemanje Bilbije koji je, unatoč teškoj ozljedi rebra zadobivenoj na utakmici protiv armenskog Urartua, odlučio stisnuti zube i istrčati na travnjak pomoći svojoj momčadi. Ultrasi su to znali cijeniti i njegov ulazak popraćen je gromoglasnim ovacijama.

Bilbija je zaštitni znak ove momčadi, njezin kapetan i najbolji igrač. On je svjestan toga i zato je spreman dati sve od sebe kako bi pomogao suigračima i treneru. Kao Banjolučanin koji predvodi Plemiće, klub koji je satkan iz cijele BiH, a i šire, te je taj spoj u Zrinjskom uistinu dobitna kombinacija. Zrinjski ponovno ispisuje povijest BiH i zato vjerujemo da predvođen kapetanom može proći Slovan.

Obrnuta priča ovih dana stiže iz Srbije. Ponajbolji košarkaš svijeta Nikola Jokić otkazao je nastup za Srbiju na Svjetskom košarkaškom prvenstvu na Filipinima, u Japanu i Indoneziji, koje se igra u kolovozu. Sportska javnost u Srbiji je zgrožena, mnogi su proveli besane noći gledajući njegove nastupe za Denver Nuggetse te je za njih ovaj Jokićev postupak ravan izdaji. Spominju mu konje i tjeraju ga da ide igrati za Amerikance. Ne ulazeći u razloge Jokićeva otkazivanja, ovdje treba postaviti pitanje o surovosti života današnjeg profesionalca. Ni za reprezentaciju SAD-a neće igrati najveće NBA zvijezde, a i druge europske reprezentacije će na Mundobasketu igrati bez svojih ponajboljih igrača. I to je tako još od 1992. godine, kada smo možda i posljednji put gledali istinski Dream Team na djelu. Profesionalni košarkaši jednostavno su iscrpljeni i, kad se okonča naporna NBA sezona, željni su odmora i posvetiti se maksimalno obitelji. Jokić je prije nešto više od mjesec dana bio na krovu svijeta. Postao je NBA prvak, MVP finala i, sad, očekivati od njega da ponovno prolazi ljetne pripreme, nastupa za reprezentaciju pa se odmah stavlja na raspolaganje u NBA - suludo je. Ta su vremena prošla prije tri desetljeća. Danas se odgovara samo vlasniku koji te plaća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?