24.10.2014. u 09:56

Više tisuća vas je 12. listopada izišlo na birališta diljem BiH kako biste glasali za političke stranke i vođe koji će predstavljati vas i vašu zemlju u sljedeće četiri godine. Ove četiri godine će biti odlučujuće za budućnost BiH i za sve njene narode. Reći ću iskreno i kao prijatelj, trenutačna stagnacija u vašoj zemlji se mora okončati. Previše je korupcije i neučinkovitosti. Nema dovoljno radnih mjesta, posebno za mlade ljude. Prevelik broj vaših fakultetski obrazovanih mladih je ili nezaposlen ili napušta svoje obitelji i svoju zemlju. Vaši sustavi obrazovanja i zdravstva su daleko ispod standarda bilo gdje drugo u Europi.  Najhitnije pitanje je ekonomska situacija koja je i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj ozbiljna i neodrživa. 

Promjena se mora dogoditi. Ujedinjeno Kraljevstvo želi da ta promjena bude pozitivna i nabolje.Da budemo jasni, ovo nisu izazovi koji se mogu riješiti pozajmicom od nekoliko milijuna eura, bilo od Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Europske unije, Rusije, ili od nekog drugog. Ovo su duboko ukorijenjeni, sustavni problemi koji su odraz kompleksnosti birokracije, slabosti ekonomije i posebnih interesa nekih političkih vođa i kompanija u državnom vlasništvu koji žele zadržati nefunkcionalni status quo.  Konkurentnost globalne ekonomije se povećava.  Pozajmice, bez obzira od koga uzete, moraju se vratiti s kamatom. Trošenje tuđeg novca je isuviše lako, izazov je pomoći BiH zaraditi svoj novac. Nije prekasno, ali oni koje ste vi izabrali moraju prestati samo popunjavati pukotine i početi provoditi program ozbiljnih političkih, socijalnih i ekonomskih reformi. Mi čvrsto vjerujemo da BiH može uspjeti. Mi vas želimo vidjeti u Europskoj uniji i NATO-u gdje kao zemlja koja je u srcu Europe i s tako značajnom ulogom u zajedničkoj povijesti, čvrsto i pripadate.  Mi vam možemo pomoći u reformama koje su potrebne da uspijete, kao što to ostali u regiji rade.  Ali, ne možemo više od vas samih željeti bolju budućnost za vas.

Detaljno smo pratili vašu izbornu kampanju i u mnogim poljima nas je zabrinula, ali i dala prostor za nadu. Zabrinula jer je bilo previše govora o razlikama i podjelama. Pobudila nadu jer je, više nego u prošlosti, postojao stvarni fokus skoro svih stranaka na potrebu da se radi na ključnim socijalno-ekonomskim reformama koje mogu pomoći da ekonomija postane konkurentnija, da se da podstrek privatnom sektoru, da se otvore nova radna mjesta i da se privuku strane investicije.

Izbori su iza nas i sada je vrijeme da se krene s konkretnim djelovanjem. Prvi korak je da političari zavrnu rukave i formiraju vladajuću koaliciju. Izazovi koji su pred BiH ne mogu čekati da prođu mjeseci u raspravama tko će dobiti koju poziciju. Umjesto na pozicije i podršku, stranke se moraju usmjeriti na politike i prioritete kojima će se doći do konkretnih rezultata.

Mi smo spremni raditi s novoizabranim vođama iz svih stranaka na pozitivnom, europskom planu. Oni moraju prestati razmišljati na etničkim principima i početi razmišljati na ekonomskim principima. Ne gubite dragocjeno vrijeme u raspravama o referendumima i odcjepljenju.  To se neće dogoditi. Imamo zakonsku obvezu štititi teritorijalni integritet BiH i jednako smo predani toj odgovornosti sada kao što smo bili i kada je Daytonski mirovni sporazum potpisan prije 19 godina. Prekrajanje granica na Balkanu je završeno. Najbolji smo kada se ujedinimo. Bosna i Hercegovina u tome nije izuzetak - bilo da navijate za vašu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu, ili pomažete svojim susjedima nakon groznih poplava koje su se dogodile ove godine.  I vaši vođe moraju raditi kao jedan tim ako je cilj da još jednom zajedno postignemo uspjeh u pokretanju vaše zemlje naprijed.

Ovo je izbor koji su vaši susjedi napravili. Hrvatska se pridružila Europskoj uniji. Srbija je počela pristupne pregovore početkom godine. Albanija je dobila status kandidata. Želimo da im se vi pridružite jer je pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u najbolji način da se osigura vaša sigurnost i prosperitet, a s tim i sigurnost i prosperitet Europe, i to je ono što je za sve nas snažan strateški interes. Ako napravite takav izbor, onda će vam Britanija i naši europski partneri dati podršku na svakom dijelu tog puta. 

Komentara 2

NV
Nijaz vukovije
12:19 24.10.2014.

Čitajući Vašu kolumnu dragi moj gospodine Hammond, za trenutak našao sam se u nekokoj zemlji najblaže rečeno “Utopija”. Već zamišljam našu dragu BiH kao Tomas Mor Englesku u svoje vrijeme. Po onoj pesmi Bore Čorbe “teoretski ljubav lepo zvuči” tako je od prilike sa nedoraslon i nezrelom politikom u BiH (malčice je drukčije u praksi). Dosadašnja iskustva pokazala su da se unaprijed ne treba veseliti bez obzira ko je pobijedio, a pogotovo ako se zna da su pobjednici oni ili one stranke koje su pobijedile na prvim višestranačkim izborima. Da se razumjemo u BiH odgovornost ne snose samo BiH političari, neko u najvećoj mjeri međunarodna zajednica. Da je takvo stanje navešću samo nekoliko primjera. Prvo krenuću od Ustava BiH koji sam po sebi diskriminirajući, (ako slučajno ne pripadaš jednom od tri konstruktivna naraoda ne možeš biti predložen za člana predsjedništva BiH). Drugo ako igrom slučaju živiš u drugom entitetu a nisi Srbin ili si ne daj Bože Bošnjak ili Hrvat isto ti se piše. Svakako, najgora stvar je "Složena državna zajednica sastavljena od zamisli dva entiteta" (nije definisano ko su ti entiteti), dovoljno je, samo da čovjek zamisli, da jedan od tih entiteta ima deset kantona. Pored svih tih nedaća postoj i Brčko Distrikt, čija je (bi) navodno uprava bila ogledalo odnosno indikator za neku buduću BiH odnosno njeno buduće ustrojstvo. Nejvjerovatno ali istinito trinaest ustava, na hiljade zakona koji su direktno ili indirektno u suprotnosti, odnosno u koliziji, trinaest vlada, na stotine parlamentaraca i ministara, na hiljade nepotrebnih činovnika koji osim stranačke podobnosti nema nikakvih kvaliteta. Bosanski voz koji je trebao da hita prema Evropi, pretvorio se u “ćiru” koji je odavno van tračnica-šina i ne ide nikamo. Da svaka ljepota nije trajna, tako isto i svaki ambis ima izlaz. Izlaz BiH ambisa može se vidjeti uz pomoć odnosno rad međunarodne zajednice. Bosna je u vazalnoj vezi, koliko god neko tvrdio da je samostalna država. Krajnje je vrijeme da ti vazali barem zbog geopolitike, dignu svoj glas odnosno urade nešto za dobrobit kako BiH tako za dobrobit cijele Evrope. Geta su odavno nestala u savremenom svijetu, krajnje vrijeme je da proširimo vidike, da uklonimo sve ono što smeta ka evropskom putu čak i one moćnike koji su kao kokuzi ušli u politiku. P.S. Zdravi i živi bili pa vidjeli...

JM
jezero-matica
03:00 26.10.2014.

Dok se ovakovi brinu o BiH,propast joj je sigurna!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?