11.02.2021. u 07:07

Njemačko-ruski strateški energetski projekt Sjeverni tok 2, sada je posve jasno, bit će najveći test za najavljenu obnovu transatlantskog savezništva. Unatoč nedavnoj promjeni u Bijeloj kući i odlasku prema Europi neprijateljski nastrojenog Trumpa, a onda i dolasku Europi sklonije administracije Josepha Bidena, američki State Department i prije nekoliko dana upozorio je Berlin da planirani plinovod Sjeverni tok 2 “potkopava transatlantsku sigurnost” jer, po mišljenju Washingtona, povećava moć Rusije nad američkim saveznicima i partnerima u Europi i povećava njihovu ovisnost o Rusiji i ruskim energentima.

Još je Trumpova administracija nametnula sankcije poduzećima koja sudjeluju u projektu Sjeverni tok 2, što je bio prvi slučaj da su Amerikanci nametnuli sankcije kompanijama iz savezničkih i formalno prijateljskih zemalja. A onda je uslijedio novi šok. I novi američki predsjednik jasno se usprotivio njemačko-ruskom projektu još u predizbornoj kampanji najavljujući pritom da neće odustati od američkih sankcija kompanijama koje sudjeluju u projektu. Međutim, ništa od toga nije pokolebalo odlučnost Berlina i njemačke kancelarke Angele Merkel da ga dovrše unatoč činjenici što su posljednjih dana i mnoge druge europske saveznice, među kojima i Francuska, njemačka strateška saveznica, pozvale Berlin da odustane od dovršetka projekta. Plinovod Sjeverni tok 2 predstavlja poseban problem za Ukrajinu jer njegova trasa zaobilazi njezin teritorij, zbog čega će Ukrajina, jedna od ključnih suparnica Rusije i strateških saveznica Europe, ostati bez naknada za transport plina preko svog teritorija. Međutim, njemačka je politika u ovom slučaju omeđena isključivo njemačkim energetskim i strateškim interesima. Njemačka smatra da mora nadoknaditi energiju koju je dosad dobivala iz termoelektrana na ugljen, koje planira postupno ugasiti do 2038., i projekt novog plinovoda smatra vitalnim interesom, koji ne može nadomjesti kupnjom skupljeg američkog ukapljenog plina. Zbog toga ne iznenađuje što je Berlin u jednom trenutku milijardom dolara pokušao kupiti mir za Sjeverni tok 2 od Amerikanaca. Jer savezništva su jedno, a nacionalni interesi nešto posve drugo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?