Naslovnica Kolumne

Nevjerojatno, BiH ima parasustav, a nema ni para ni održiv sustav!

20. ožujka 2017. u 07:00 0 komentara 155 prikaza
Frano Vukoja

U vjerničkom puku postoji ona o tri bure u korizmi, a svjedoci smo toga da na ovoj geostrateškoj vjetrometini pušu razni vjetrovi koji nemaju nikakve veze s pravom vjerom. Čudni vjetrovi pušu s Urala i Bospora i prijete ugasiti lampu u balkanskoj krčmi. U čijem podrumu ima više bačvi baruta nego vina i rakije? Dugo se mislilo da eventualnu tučnjavu u balkanskoj krčmi može prekinuti samo američki šerif, a onda se javiše novovjeki konjanici s Urala i Bospora koji viču: - I mi konja i revolver imamo!

Nadamo se da se ipak neće događati nešto tužno što je u političkom vicu smiješno. Nastavnik zemljopisa pitao je učenika: - S kojim državama graniči Rusija?

- Graniči s kojima hoće – odgovorio je učenik i dobio jedinicu. A koju će ocjenu dobiti Putin, pitanje je SAD. Odnosno Trumpa i njegovih trupa. Slično vrijedi i za Erdogana koji nimalo džentlmenski prijeti Europi, Staroj dami. Nekada su se smijali razgovoru ugodnom između unuka i djeda o Drugom svjetskom ratu, a danas taj razgovor nimalo nije smiješan. Unuk priča djedu tko protiv koga ratuje u Drugom svjetskom ratu, a djed upita: - A je li Turska u ratu?

- Nije, djede – pouči ga unuk.

- Nema ti onda tu rata, sinko – zaključi djed.

Možda politička kanonada s Bospora konačno postane spora nakon susreta najjačeg čovjeka i najjače dame na svjetskoj političkoj sceni. Kad je o političkim vjetrovima na balkanskoj vjetrometini riječ, ponekad, doduše, i pokoji povoljni vjetar zapuše. Tako je na sarajevskom summitu premijera zemalja zapadnog Balkana utvrđeno (koliko je tvrdo, vidjet ćemo) kako valja pojačati regionalnu suradnju i zadržati sve zemlje zapadnog Balkana na putu prema EU. No, sve bi države svoje sustave i ustave trebale prilagoditi europskim standardima. BiH pogotovo. Nevjerojatno je da BiH ima parasustav, a nema ni para ni održiv sustav! Valja što prije dograditi Daytonski sporazum, izmijeniti Izborni zakon kojim bi se osigurala jednakopravnost bh. Hrvata. A kako, odgovorio je znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti”. No, odmah su neki reagirali na neznanstven način, onako šalabajzerski. Uz pomoć šalabahtera, dnevopolitičkog, naravno. A na šalabajzerski način i s politikantskim šalabahterima ne ide se u Europu. Čitamo kako bi BiH mogla postati jedina država u Europi bez željeznice! A toliko joj je potreban taj posljednji vlak za Europu. Stoga valja požuriti. Nadamo se da s tim neće biti kao s Mujom koji je na crno prodavao petarde. Kupio ih je za marku po komadu, a prodavao po marku i pol. No, matematika mu nije bila bolja strana pa je bilo problema s prodajom. - Koliko koštaju petarde? – upita jedan klinac.

- Marka i pol – odgovori Mujo.

- Daj mi onda šest komada – reče klinac.

Mujo se u matematičkom problemu nađe, ali se snađe:

- E, ne može, nego jednu po jednu! Sličnih problema imao je i jedan Ero s ovoga svijeta, koji je prodavao sir po cijeni jedanaest maraka po kilogramu. - Lijep vam ovaj sir, koliko košta? – upita ga jedna gospođa.

- Po kilu jedanaest maraka – odgovori.

- Dajte mi onda kilo i pol – reče gospođa.

I prodavač sira u matematičkom problemu se nađe pa se snađe i upita gospođu: - Koliko u vašoj kući ima čeljadi? - Ima nas četvero – odgovori gospođa.

- Dosta je onda vama kilo sira – preporuči joj Ero s ovoga svijeta. Mnogi u BiH i oko nje imaju problema s računanjem kad se povede razgovor ugodni ili neugodni oko triju bh. etniciteta i dvaju entiteta. Tako su jednog bh. građanina pitali koliko je jedan plus dva, a on im odgovori: - Ne znam koliko je, ali znam da ne može bit’ puno! Nekima svako spominjanje broja tri u državi triju konstitutivnih naroda više je nego puno, previše. Zamjena teza i antiteza u BiH nastavlja se. Puno toga podsjeća na zgodnu foru iz humornog i antisumornog repertoara mostarskih liska. Jedan od njih dao je oglas da prodaje usisivač. Pitali su ga: - Zašto prodaješ usisivač? - Što će mi, samo skuplja prašinu - objasni im liska. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.