13.11.2020. u 20:02

Dva su događaja u posljednje vrijeme pokazala pravo lice hrvatskih ljevičara – američki izbori i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite da, uz određene mjere, dopusti Kolonu sjećanja u Vukovaru. U čuđenju onim Hrvatima koji su bili za Trumpa glavni im je argument što je Biden u vrijeme rata bio žestoki protivnik ratnog zločinca Slobodana Miloševića i ustrajni i odlučni zagovornik Hrvatske. U protivljenju odluci Stožera glavni im je argument što je riječ o nedopustivoj iznimci i o opasnosti od širenja korone. U oba slučaja prešućuju svoje prave razloge. Za Bidena su ne zato što je prijatelj Hrvatske, nego zato što je ljevičar. Isti su ti “bajdenovci” u socijalističkim internacionalama koje su se žestoko protivile hrvatskom osamostaljenju. A protiv su odluke Stožera ne zato što je iznimka i što je rizična, nego zato što je riječ o Vukovaru i o “desnici” koju je ta odluka oraspoložila.

To potvrđuju i sitne pojedinosti iz njihovih stajališta, kao što je posprdna pretpostavka da bi se tamo mogle slušati Thompsonove pjesme.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovih dana za Jutarnji list piše: “Trumpu se mora priznati kako je, iako nas nije dobro poznavao, Hrvatskoj uvijek bio sklon. Uostalom, tijekom njegova mandata uspjeli smo privesti prema kraju i dva ključna procesa: ulazak u program izuzeća od američkih viza te početak sklapanja iznimno važnog Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, bez kojega ne možemo govoriti o ozbiljnim američkim ulaganjima u Hrvatskoj, što je iznimno važno i za gospodarske odnose i naše iseljeništvo. Za Hrvatsku i mene osobno, posebno je bila važna njegova potpora Inicijativi triju mora, a u konačnici i obećana sredstva u visini od milijardu američkih dolara. Treba napomenuti kako ova Inicijativa, koja predstavlja samosvjestan hrvatski vanjskopolitički iskorak i kojom smo ojačali hrvatski položaj u Europi te stvorili platformu za suradnju 12 država članica EU, uživa ne samo podršku EU, već i potporu obje velike američke stranke i utjecajnih američkih krugova”. Eto dokaza s najautoritativnijeg mjesta kako se sklonosti Bidenu i Trumpu ne mogu nijekati ili prihvaćati po njihovu odnosu prema Hrvatskoj.

Istina, Bidenove su zasluge za Hrvatsku iznimno velike, no i Trumpove su dokaz da je bio prijatelj Hrvatske i da bi je vjerojatno, da je imao političku moć, podupro kad je bila žrtva agresije i rata, to prije što u njegovu mandatu Amerika nije počela nijedan rat a izvlačila se i iz postojećih sukoba. Prema tome, više je nego očito da ljevičarima glavni razlog zbog kojeg prihvaćaju Bidena nije njegova ljubav prema Hrvatskoj – najvažnije im je da je bio kandidat lijeve, Demokratske stranke, i protivnik ljutom desničaru Trumpu. I kao i u prijekorima Hrvatima koji nisu bili za Bidena, raskokodakali su se i zbog Kolone sjećanja u Vukovaru. Ako i jest riječ o iznimci, zašto je ne bi bilo!?

Uostalom, u Koloni ne bi trebalo biti nikakve razularenosti, a zaštita bi trebala biti po propisima, koji preciziraju brojnost ljudi, raspored i kretanje. Uz dužno poštovanje prema žrtvama i herojstvu u cijeloj Hrvatskoj, valja reći da je Vukovar i u ratu bio zastrašujuća iznimka u stradalništvu i junaštvu. I cijela Hrvatska osjeća to u svojim bolima i ponosu, pa cijela i dolazi u Kolonu sjećanja. Nikad nisam čuo da se neki ljevičar upitao zašto se slobodno šeću zločinci koji su razarali Vukovar, ubijali i protjerivali nevine civile, pa su ih vjerojatno i iznenadila uhićenja u proteklim tjednima. Kako to da ljevičari koriste svaku priliku da bi, zbog “desničara”, “nacionalista” ili “promocije vlasti”, umanjili ili izbrisali veličinu Domovinskog rata, a izbjegavaju svaku priliku u kojoj se odaje počast herojstvu i žrtvama u tom ratu?

Bit će zato što mnogi Hrvatsku i ne osjećaju kao svoju državu a njezinu obranu u ratu kao patriotsku dužnost, nego i Hrvatsku i Domovinski rat prihvaćaju kao nužnost s kojom moraju živjeti.

Ni sada kada su osuli paljbu po Stožeru ni riječi nisu rekli o tome zašto se Kolona održava.

Bili bi uvjerljivi jedino kad bi pokazali da im je Vukovar kao i većini simbol žrtve i herojstva pa da onda govore o spornoj odluci. Umjesto toga, cilj im je taj simbol zastrti ljevičarskom grajom.•

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?