Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kolumne

Joe Biden surađivao s fra 
Ilijom Živkovićem iz Posavine

11. studenoga 2020. u 19:36 0 komentara 324 prikaza

Joe Biden, kojeg su američki mediji proglasili pobjednikom američkih predsjedničkih izbora, tijekom rata i po njegovu završetku surađivao je s fra Ilijom Živkovićem rođenim u Kostrču u Bosanskoj Posavini. Pokojni fra Ilija Živković, koji je umro prije pet godina, za života mi je u razgovoru ispred crkve u Tolisi potvrdio da je komunicirao s Bidenom, koji je tijekom rata i nakon njega bio jedan od bliskih suradnika tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona.

“Biden me više puta zvao i ja sam se odazivao na te pozive, a razgovarali smo o stanju u jugoistočnoj Europi, odnosno na Balkanu”, rekao mi je fra Ilija nakon jedne mise u Tolisi koju je predvodio. Na tu sam misu osobno odveo i svoju mamu (sada pokojnu) da upozna jednog fratra koji je bio i novinar te je ona bila presretna zbog toga.

Fra Ilija mi je kazao da je Biden bio iznimno radoznao i postavljao je mnogo pitanja o stanju na Balkanu. “Biden ne samo da je pitao sugovornike nego je uvijek tražio i mišljenje od njih”, dodao je fra Ilija.

Jutarnji list 25. kolovoza 2008. ustvrdio je kako je franjevac Ilija Živković jedna od ključnih osoba koja je formirala stavove senatora Joea Bidena u ratno doba i pomogla mu da shvati da su Srbija i JNA agresori na Hrvatsku i BiH te da zbog toga moraju biti kažnjeni.

“On (Biden) znao je za Hrvatsku i hrvatske probleme još u vrijeme Jugoslavije kad je kontaktirao s predsjednikom Hrvatske bratske zajednice Bernardom Luketichem i predsjednikom Hrvatskog narodnog vijeća Matom Meštrovićem. No, mislim da je na njega najviše utjecao govor koji sam održao u Little Rocku pred tek izabranim predsjednikom Billom Clintonom, koji je pozvao američke manjine na razgovor”, kazao je za taj list fra Ilija.

Rekao je kako je u tom govoru pred tek izabranim tadašnjim američkim predsjednikom Clintonom on osobno govorio o BiH.

“Dogovorili smo se da Luketich govori o situaciji u Hrvatskoj, a budući da sam ja iz BiH, govorio sam o situaciji u Bosni. U 45 minuta razložio sam zašto se mora bombardirati mostove u Srbiji, Beogradu, kako zaustaviti srpske snage u BiH... Mislim da je to na Bidena jako djelovalo”, objasnio je fra Ilija.

Podsjećajući da je u Americi bio angažiran na radiju Glas Amerike, fra Ilija ističe kako su već 1985. ondje počele trzavice između Hrvata i Srba jer su “srpski urednici rezali sve što je bilo hrvatsko”.

“Nismo se imali komu žaliti pa sam se okrenuo vanjskopolitičkom odboru Senata. Da, žalio sam se upravo Bidenu”, rekao je fra Ilija dodajući da mu je Biden vjerovao i “zato što je bio katolik”.

Biden je u svojim memoarima objavljenim 2007. priznao da je fra Ilija Živković utjecao na njega glede zbivanja u bivšoj Jugoslaviji navodeći da je ovaj katolički svećenik bio prodoran. “Bio je također prodoran, apelirao je na mene kao katolika. Bio sam takav pristaša Izraela, podsjetio me, a ovdje (u bivšoj Jugoslaviji op.a.) ubijani su katolici, pa zašto nisam obratio pozornost? Do trenutka kad me redovnik posjetio 1991., znao sam da se situacija u Jugoslaviji pogoršava, ali on mi je usmjerio pozornost”, navodi Biden u svojim memoarima. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.