Jačamo svoj transformacijski i reformski kapacitet i spremamo se i za brze promjene

09.12.2021. u 16:41

Sveučilište u Mostaru, četrdeset i četvrtu (44) obljetnicu, obilježava s novim sastavom menadžmenta i Senata. Iako u strukturi menadžmenta nema većih promjena važno je napomenuti da je IT i digitalna transformacija dobila mjesto pomoćnika rektora što jasno pokazuje jedan od najvažnijih strateških pravaca razvoja. Razvoj Sveučilišta u Mostaru kroz ubrzani rast i razvoj informacijskih tehnologija bio je strateški pristup i do sada, ali ne i jedini.
Da bi se pripremili za dalje strateško upravljanje Sveučilištem na početku ove akademske 2021/2022. godinu održali smo petnaest klauzura na svim područjima djelovanja sveučilišta. Na području Nastave i nastavnog procesa izolirali smo 28 zaključaka koje bitno trebaju unaprijediti ovo strateško područje. Klauzura Znanost i razvoj ponudila je 26 zaključaka, Upravljanje financijskim resursima 11, Ljudskim potencijali 17, Međunarodna suradnja 17, Informacijske tehnologije 18, Osiguranje kvalitete 7, Projekti 21 itd. Ova statistika samo je indikator pristupa menadžmenta i želje da se Sveučilištem u Mostaru strateški upravlja na temelju prethodnih planova, a koji su proistekli iz naše Strategije razvoja 2018-2023.
Ozbiljni sustavi ne mogu se uspješno voditi bez predviđanja razvoja i budućnosti. A taj razvoj i naša budućnost u projekciji idealnog razvoja je nezahvalna jer se društvo, a time i akademska zajednica. suočava s neizvjesnim procesima oko pandemije COVID 19. U vrijeme izloženosti, svakog od nas, kad je u pitanju zdravlje čini se nerealnim dugoročno planirati. No ipak svjesni smo da moramo. Moramo svakim danom činiti nove iskorake i hvatati priključak s najrazvijenijim sveučilištima u okruženju, Europi i svijetu. Moramo težiti europskim i svjetskim standardima. To možemo samo ako ojačamo svoj transformacijski i reformski kapacitet i budemo spremni za brze promjene. Promjene će nas obilježiti i danas i sutra. Stoga menadžment Sveučilišta u Mostaru svjestan je važnosti promjena i brzih, ali kvalitetnih odluka koje nas jačaju u vrijeme svih mogućih kriza. U prilog tome govori i činjenica da smo u zadnje četiri godine pokrenuli 15 novih studijskih programa od čega dva programa doktorskih studija.
Da bi bili i postali jači i konkurentniji SUM snažan naglasak stavlja na suradnju i internacionalizaciju. Suradnja mora krenuti iz najbližeg susjedstva iz svoje zemlje. Stoga nam je prioritet unaprijediti suradnju među javnim bosanskohercegovačkim visokoškolskim institucijama tj. univerzitetima i postići maksimalan učinak kroz suradnju. Kvalitetno povezivanje kroz Rektorski zbor/konferenciju BiH je primus inter pares. Suradnja s drugim sveučilištima i univerzitetima u okruženju je također top prioritet Sveučilišta u Mostaru. Zbog toga smo i inicirali radni sastanak dva Rektorska zbora Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji se održava na Sveučilištu u Mostaru u ove dane SUM-a. To je naš pristup. To je naša strategija i to je naša filozofija. Suradnja, suradnja, suradnja.

S druge strane snažno pomičemo granice na internacionalizaciji Sveučilišta u Mostaru. Danas imam o 83 sporazuma sa sveučilištima u Svijetu. Snažno radimo na internacionalizaciji studijskih programa. Ponudili smo partnerima i svijetu 620 kolegija na SUM koji se izvode na nekom od svjetskih jezika. Uključeni smo u deset međunarodnih mreža. U ovom trenutku otvoreno je 238 mobilnosti studenata te 276 mobilnosti nastavnika. Naše osoblje u posljednjem razdoblju sudjelovalo je na 40 međunarodnih događaja i preko 70 službenih sastanaka te više od 110 online sastanaka. Predsjedavali smo BRAUIC konferencijom koja je okupila 30 sveučilišta iz 14 zemalja diljem svijeta i preko 200 sudionika. Na međunarodnom planu djelovanja brojne su i druge aktivnosti. Sve one i one koje se planiraju ulaze u područje našeg strateškog djelovanja na ovom području. Ispravnost ovog strateškog djelovanja pokazuje i statistika. Danas na Sveučilištu u Mostaru studira 21,27 posto stranih studenata.
U okviru dana Sveučilišta u Mostaru promovirali smo novih 37 doktora znanosti. Od rata na ovamo Sveučilište u Mostaru je promoviralo 423 doktora znanosti. Ako se ovom broju pridoda oko 50.000 diplomiranih studenata onda je jasno koliko je naše Sveučilište važno i vrijedno za razvitak našega društva. A je li društvo toga svjesno? Kako se ponašaju najodgovorniji nositelji političke tj. zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, na svim razinama, prema ovoj “svetinji” kakvo je Sveučilište i drugi javni univerziteti?

Ima tijela vlasti i pojedinaca koji potpuno ostvaruju svoju društvenu misiju a koja je vezana za pomoć i razvoj visokog obrazovanja. To su institucije i tijela vlasti na razini županija ali i oni na višim državnim razinama. Nažalost tijela Federacije BiH ne da pomažu nego čine sve da nam otežaju normalan rad, rast i razvoj. Ne sudimo im. Znamo iz naroda da “sila Boga ne moli”. Ali vrijeme će nam suditi svima i pokazati će koliko smo bili lideri, vizionari ili podupiratelji vrijednosti na kojem živi i radi društvo i kroz koja se razvija.
Ne ističemo to zbog nas nastavnika i profesora. Navikli smo raditi svoj posao u tišini i najbolje što znamo. To ističemo zbog standarda i perspektive naših studenata. Mladih. Vrijeme je da svi budemo najbolji u poslu koji radimo. Da damo više nego što se od nas traži i zahtjeva. Vrijeme je stalnih nestabilnosti ali i stalnih promjena. Zato svi, baš svi dionici društvenih procesa, moramo još više i bolje raditi, mijenjati se, učiti i biti odani našim vrijednostima. Odani studentima, društvu i domovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?