22.11.2023. u 09:54

Isus je odlučio izabrati svoje učenike. Evanđelist Matej piše kako je prvo pozvao Petra i Andriju. Prolazeći pokraj Galilejskog mora, ugledao je Šimuna, zvanog Petar, i brata mu Andriju. Bili su sinovi Jonini. Bijahu ribari. Pozvao ih je da budu njegovi učenici, tj. najbliži suradnici, apostoli: “Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi.” (Mt 4,1 8 -20). Matej nas izvješćuje da je Isus dao Šimunu ime Petar (aram. kefa, grč. ∏etpoc, lat. petrus: stijena). Petar je ispovjedio - Isus je Krist Sin Boga živoga. Isus mu tada odgovori: “Blago tebi, Šimune, Jonin sine, jer tebi to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj nebeski. A ja tebi kažem: Ti si Petar - Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju” (Mt 16, 16-19). Isus je bio u Petrovoj kući. Ozdravio je Petrovu punicu koja ih je dvorila. U Petrovoj kući liječio je mnoge bolesnike (Mt 8, 14-17).

Mnogi su učenici napustili Isusa. Nakon njihova odlaska Isus upita dvanaestoricu za vjernost: “Zar hoćete i vi otići?” (Iv 6, 67). Petar je odgovorio u ime dvanaestorice: “Gospodine, komu ćemo otići? Ti imaš riječi vječnoga života. Mi vjerujemo i znamo da si ti Sin Božji” (Iv 6, 68-69).

Petar je s Jakovom i Ivanom zauzimao posebno mjesto među apostolima. Bio je na Gori preobraženja: “Poslije šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i brata mu Ivana i izvede ih nasamo, na visoku goru” (Mt 17, 1). Njih trojica su svjedoci Isusova preobraženja (Usp. Mt 17).

Isus je nagovijestio apostolima da će se svi pokolebati i raspršiti: “Potom im reče Isus: ‘Svi ćete se vi još noćas zbog mene pokolebati, jer stoji pisano: Udarit će pastira, i ovce će se razbjegnuti” (Mt 26, 31). Petar je tom zgodom odlučno rekao: “Ako se doista i svi pokolebaju zbog tebe, ja se neću pokolebati” (Mt 26, 33). Isus nastavi dijalog s Petrom: “Zaista, kažem ti, još ćeš me noćas, prije nego pijetao zapjeva, tri puta zatajiti”. Petar nastavlja uporno: “Čak ako bi trebalo da ja skupa s tobom umrem, zaista te ne bih zatajio. Tako su govorili i svi ostali učenici”. (Mt 26, 35).

Petar nije imao snage pred sluškinjom priznati da je Isusov učenik. Tri puta ga je zatajio. Kad je to učinio, prisjetio se Isusovih riječi: “Prije nego pijetao zapjeva, triput ćeš me zatajiti. Iziđe odande te zaplaka gorko” (Mt 26, 75. v. Mk 14, 72 i Lk 22, 62).

Petar je nakon Isusova uzašašća predvodio zajednicu u molitvi i naviještanju. Napisao je dvije poslanice. Mučenički je završio život u Rimu za vrijeme cara Nerona oko 67. god. p. Krista. • 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije