12.03.2021. u 09:12

Europska unija sve više posrće, i u djelotvornosti i u moralu. A s njom posrće i Hrvatska. Različite države EU dobivaju različite količine cjepiva na sto stanovnika, a Hrvatska je i po broju dobivenih doza i po broju cijepljenih gotovo na dnu EU: lošije su samo Bugarska i Latvija. Zdravstveni dužnosnici kažu kako je Europska komisija, koja je naručivala cjepivo za sve zemlje EU, ozbiljno podbacila: dogodilo se ono što je i bilo očekivano – bogatije zemlje, i one koje su u cjepivo više uložile dobile su više doza. Tvrde – Hrvatska je sve rezervacije odradila kako treba, ali jednostavno smo preslabi. Ali što znači da smo preslabi?

Neke zemlje s kojima se možemo usporediti, poput Slovenije, primile su dvostruko više doza na sto stanovnika. Unatoč tome, ništa se ne zamjera Plenkoviću, ni za što on nije kriv, dapače, “ulaže velike napore”. Sada nas tješe kako bi odobrenje Sputnjika i cjepiva Johnson & Johnson moglo bi biti spasonosno. Dotle će nas, ako se taj spas uopće dogodi, držati ne u cijepljenom nego u rascijepljenoj stanju – cijepljenje koje je katastrofalno oskudno bit će neusporedivo najčešća tema u medijima a s televizije neće silaziti licemjerna reklama “Misli na druge, cijepi se”, kao da nam onaj tko nam uskraćuje hranu i tko nas izgladnjuje kaže – jedi, inače ćeš umrijeti. Na žalost, ovo “umrijeti” je naša stvarnost i treba reći – u Hrvatskoj se umire zbog nesposobnosti i nepoštenja vlasti i u Bruxellesu i u Zagrebu.

S respektom i ogorčenjem možemo čitati kako su se snašli Izrael, Velika Britanija i SAD, gdje je cijepljeno neusporedivo najviše građana, gdje se manje umire, zaražava i opterećuje bolnice. Nedavno sam napisao pa ću i ponoviti kako su Židovi i Anglosasi gospodari svijeta koji se umiju izboriti za svoju povlaštenost, ali zahvaljujući svojim znanjima, sposobnostima i brizi za ljude. Nitko ne sprečava Hrvate da budu takvi, osim oni sami sebe. Žalosno je gledati čime se bave Milanović, Plenković i Jandroković koji su Hrvatsku pretvorili u krčmu za nadglasavanje taštinama, uvredama, optužbama nijekanjem očitih sukoba dok statistike pokazuju kako smo u bitci s trenutačno najvećom nevoljom čovječanstva među tri najgore zemlje u Europi. Kao i u gospodarskim i drugim bitkama. I dok zanemarujemo zdravlje naroda i sve više siromašimo uvelike i zbog grabežljivosti moćnih zemalja EU i nepravdi Bruxellesa, EU je za hrvatsku vlast i dalje svetinja kojoj prinosimo svoje žrtve i u odnosu prema kojoj smo zaraženi virusom sluganstva. Taj se virus manifestirao i jednim sramotnim postupkom HDZ-ovih i još nekih europarlamentaraca u Europskom parlamentu, u kojem su glasovima većine, u kojoj i nekih Hrvata, ostali bez imuniteta katalonski zastupnici Puigdemont, Comin i C. Ponsati, optuženi zbog “neposluha i poticanja na ustanak” u katalonskom referendumu o nezavisnosti. Ivan Vilibor Sinčić rekao je da je glasao protiv skidanja imuniteta jer je riječ o političkom progonu. Nasuprot Sinčiću, HDZ-ov član EP-a Karlo Ressler, koji je glasao za oduzimanje imuniteta, rekao je: “Inkriminirano djelo koje se zastupnicima stavlja na teret nije počinjeno u izvršavanju zastupničke dužnosti nego prije izbora zastupnika u Europski parlament”. U pravu je, ali treba dodati kako su također davno prije ulaska Hrvatske u EU mnogi Katalonci, među njima i poznati intelektualci, srčano podupirali hrvatsko osamostaljenje kakvom i sami teže i bez kojeg Resslera ne bi bilo ni u Europskom parlamentu ni u državi Hrvatskoj. Koje hadezeovske zahvalnosti!

Sluganska zahvalnost Europskoj uniji koja se oštro protivi katalonskim domoljubima i njihovoj želji da budu država, i “zahvalnost” tim domoljubima koje je prosrpski Madrid osuđivao i kad su podupirali nacionalne težnje Hrvata prije trideset godina, izražavane među ostalim i referendumom – kao i u Kataloniji. Kad bi slučajno Madrid oružjem napao Kataloniju, bi li se Ressler prema žrtvama te agresije odnosio kao što se Hrvati odnose prema žrtvama Domovinskog rata, ili bi likovao? Ne znam, ali znam da ga je EU, koja je tako nesposobna u nabavi cjepiva protiv korone, golemom plaćom u Europskom parlamentu cijepila od siromaštva u kojem žive mnogi njegovi sposobni i obrazovani vršnjaci u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?