Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kolumne

Dužnike treba kazniti, a ne posramiti

Nije pitanje zašto tisuće poreznih obveznika ne plaćaju PDV, trošarine i carine, već kako i zašto im država to dopušta
04. siječnja 2014. u 10:25 2 komentara 304 prikaza

Objava popisa onih koji nikako ili neredovito plaćaju poreze vjerojatno neće mnogo toga promijeniti. U najboljem slučaju će doći do određenog povećanja naplate, ali bilo čiji stid pa i vlasnika i direktora tvrtki koje ne plaćaju porez, karta su na koju u BiH odavno nema svrhe. Sama objava popisa dužnika, dakle, neće donijeti nikakve spektakularne promjene. Baš kao što ih nije donijelo ni objavljivanje popisa najvećih plaća, među kojima prednjače zaposleni u državnim institucijama ili tvrtkama. Želi li doista povećati naplatu poreza, uvesti red i kućansko poslovanje u javna poduzeća, zaustaviti pljačkanje poštenih poreznih obveznika, vlast mora uraditi samo jednu stvar – stvoriti pravnu državu.

Nije pitanje zašto tisuće poreznih obveznika ne plaćaju PDV, trošarine i carine, već kako i zašto im država to dopušta. Kada obični građanin samo jedan mjesec ne plati račun za struju elektrodistribucija ga isključi s mreže. Slično je i s računima za telefon, vodu ili grijanje. Zašto država ne postupi isto s kompanijama koje ne izmiruju svoje obveze. Tek onda kada se poreznim dužnicima bude zabranio rad, prinudno naplaćivala dugovanja, a institucijama i javnim poduzećima ograničila visina plaća, naknada i drugih beneficija, država će pokazati da istinski funkcionira. Sve do tada, objave raznih „popisa srama“ će služiti samo za zabavu širokih narodnih masa. Dugovi će se i dalje gomilati, a pojedinci u javnim poduzećima primati plaću veću i od Obame.

  • Avatar marijaija
    marijaija:

    Vece budalestine ne cuh! Ma koga ce oni posramiti i tko ce ih posramiti!? Zar oni sto imaju 3ox vece place od mirovina građana, da posrame one kojima je normalno da radnike drze na minimalcu, kasne s placama, a za ... prikaži još!a to vrime sebe i svoje caste najluksuznijim stvarima. Dok se narod ne digne, a dignut ce se, RADI STO HOS, NECES DOK MOS

  • ipa2a345:

    Ovo je samo zasljepljivanje onih koji ne znaju citati izmedju redova.Odgovorni koji su davno trebali procesuirati i pozatvarati odgovorne su toliko u glibu sa duznicima da im je ovaj potez alibi za nerad.Treba otvoriti istragu i otkriti ko je sve ... prikaži još! upleten od duznosnika vlasti u toliko neplacanje dugova i zajedno sa duznicima procesuirati. Pardon - zaboravih da zivim u BiH ili "Pisi propalo"