HERC ISKRICE

Dokle će od BiH praviti pustinju nemoguću za život, a kamoli za suživot?!

frano vukoja
15.01.2018.
u 08:00

Temperature u prvoj polovici siječnja više su sličile na travanjske, a onda je u BiH stigao Prosinečki i dodatno zagrijao atmosferu. Zbog nekih usijanih glava oko nogometne lopte i puno toga još. BiH se sve više gubi u vremenu i prostoru pa se i “obična” klima u državi dvaju entiteta i triju etniciteta sve više ponaša kao ona politička. Ako se ovako nastavi, samo je pitanje vremena kad će se snijeg doista čistiti na plus 40 stupnjeva Celzija. Zbog temperaturne zbrke, tempirane tko zna zbog čega i od čega, Nives Celzijus ne može doći sebi, a kamoli u BiH, a Sandra Afrika osjeća se tu kao kod svoje kuće. Dok se Severina samo smiješka, sanjajući snijeg u maju. Za bh. raju. I šire. Evo, u Sahari je pao pa bi ga uskoro moglo biti i u BiH. U kojoj neki beduini na sve moguće i nemoguće načine pokušavaju stvoriti pustinju. Nemoguću za život, a kamoli za suživot.

Sve je ovo lagana prehlada u odnosu stanje u svijetu i okolici. Dok na jednom kraju živa na termometru premašuje maksimum, na drugom doseže minimum. Pogotovo kad je politička atmosfera u pitanju. Led u Americi ne mogu otopiti ni priče o tome kako Rusi nekim tajnim oružjem od Amerike prave Sibir, ali ni knjiga “Vatra i bijes” (“Fire and Fury”) Michalela Wolffa, u kojoj autor opanjkava američkog predsjednika Donalda Trumpa, najmoćnijeg čovjeka svijeta i okolice, čiji imperij uzvraća udarac. Twitter Trump za sebe reče i ostade politički živ da je on zapravo jedan “vrlo stabilan genijalac”. Pa se potom pokazao i stabilnim džentlmenom ne opravši Oprah Winfrey koja je na dodjeli Zlatnih globusa svojim nastupom oduševila globalni globus i najavila kandidaturu za mjesto predsjednice SAD-a. Kako stvari stoje, sve se kreće u pravcu sve veće estradizacije politike i politizaciji estrade. A bit će i drugih iznenađenja, što nas podsjeti na akciju u bivšem sustavu i bivšoj državi pod nazivom “Ništa nas ne smije iznenaditi”. Naime, pojavio se grafit: “Akcija ‘Ništa nas ne smije iznenaditi’ odgođena zbog kiše!”

Više nikoga ne iznenađuje zveckanje oružjem na sve strane. Prijeti se i praznom puškom. No, valja imati na umu to da i prazna puška od sto puta jednom opali. Pogotovo ako je iza kundaka prazna glava. Praznoglavi, bandoglavi i tvrdoglavi sve više drmaju svijetom jer pametni sve više popuštaju. Posebno na živcima. Osim kod onih koji ih više uopće nemaju.

Atmosferu u BiH dodatno je zagrijao Dan RS-a, slava srpskog entiteta. Taj veliki praznik za one u manjem entitetu osporavaju u Sarajevu jer nije po Ustavu BiH, a najžešći osporavatelji su upravo oni koji ne priznaju odluku Ustavnog suda BiH, koja bi trebala jamčiti legitimno predstavljanje bh. Hrvata u vlasti BiH. Aktualizira se srbijanski „fazon“: „Lako je doći do slave, teško je od slave doći do kuće!“

Evo Wofgang Petritsch, bivši visoki predstavnik BiH, reče kako se Europa ujedinjuje dok se u BiH dijele. Pri tom ni riječi o njegovim i Barryjevim „rješenjima“ koja su znatno doprinijele podjelama u BiH. Što valja pod hitno ispraviti da bi se BiH popravila. Pa se puno očekuje od trilaterale na ministarskoj i predsjedničkoj razini između BiH, Hrvatske i Turske. Kako daytonski brak ne bi potpuno prekrio mrak. I kako stanje u njemu ne bi sličilo na nezgodnu zgodu s Mujom u bračnom savjetovalištu.

- Imam osjećaj da me Fata hoće otrovati – požali se Mujo.

Bračni savjetnik mu reče da on o svemu treba popričati s Fatom i nakon četiri sata razgovora Mujo ga upita:

- Imate li sad neki savjet za mene?

- Imam savjet, uzmi otrov – posavjetova ga bračni savjetnik.

Mnogi u bošnjačkoj političkoj eliti pokušat će uvjeriti Europu i svijet u to koliko im je stalo do jednakopravnosti bh. Hrvata da su u stanju svoj glas za člana Predsjedništva BiH dati Hrvatu. Željku Komšiću, na primjer. Bh. političkim spektrom sve više i žešće nastoje dominirati individue čudnih boja i fela. Što podsjeti na onu priču kad je neki momak koji je imao nadimak Žuti (tako zovu i Roberta Prosinečkog) kupio automobil crvene boje pa mu majka zamjerila:

- A što crveni, crni Žuti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?