09.08.2020. u 15:10

Iz EU će stići novac, ali treba provesti reforme, posebno u javnoj administraciji ili, drugim riječima – treba smanjiti birokraciju. U Italiji su sve vlade od 1921. godine pokušale smanjiti utjecaj birokracije na poslove, ali ne samo što to ni jednoj nije uspjelo nego je postajalo sve kompliciranije.

U Italiji se donosi zakon na zakon i ne zna se koji je zapravo na snazi pa se neki nezadovoljnik uvijek može pozivati na neki stari zakon, čak i iz doba kraljevine. U Francuskoj, primjerice, 70 posto zakona podliježe pravilu da novi zakon eliminira stari. Osim toga, u Italiji za izvođenje nekog posla treba imati dozvolu regije, općine, zaštitara, zdravstvene ustanove, vatrogasaca… Za otvaranje kafića trebaju 72 dozvole, za autoradionicu njih 86, za frizerski salon 65... da i ne spominjemo koliko je komplicirano dobiti sve dozvole za gradnju ceste ili nekoga drugog javnog objekta. Od 1990. do danas donesen je 241 zakon za pojednostavnjenje procedura, a stvari su se još pogoršale. Uvijek ima neka stranka koja u strahu od izigravanja zakona i korupcije predlaže neku protukorupcijsku mjeru kojom se još više zakomplicira situacija i produljuje dobivanje dozvola.

Osim toga u odjelima za davanje dozvola nema dovoljno stručnjaka, odnosno ima više administrativaca nego tehničara. Ministarstvu prometa, primjerice, koje kontrolira koncesije za mostove i vijadukte, u sedam godina zbog toga se 13 mostova srušilo. Zbog nestručnosti, birokrati se boje staviti potpis na neku dozvolu i preuzeti odgovornost pa radije papire drže u ladici. Među 28 zemalja EU (Velika Britanija se još računa) birokratski je najjednostavnija Danska, pa Velika Britanija, Švedska itd. Italija je tek na 24. mjestu (Hrvatska na 20. mjestu).

I u Hrvatskoj komplicirana administracija za sve traži papirnatu potvrdu, elektronička joj nije dovoljna. Koliko brzo i kako će se to mijenjati, o tome će sada ovisiti i priljev novca EU i u Hrvatsku i u Italiju. Još je važnije od toga što bez tih reformi nema ni napretka, pa gospodarstvo ostaje zakočeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?