25.04.2022. u 16:52

Macronova sugestija je da Le Pen kao predsjednica ne bi služila francuskim, nego Putinovim interesima, na što ona odgovara da je bila i ostala patriotkinja i da nema sumnje da su joj francuski narod i francuski interesi jedini važni

Europska unija preživjela je već razne situacije u kojima radikalna i euroskeptična stranka ili političar dolaze na vlast u nekoj državi članici. Preživjela je Syrizinu vladu u Grčkoj ili talijansku vladu s Pokretom 5 zvijezda, da ne govorimo o mađarskom premijeru Viktoru Orbánu. Ali veliko je pitanje bi li mogla preživjeti situaciju u kojoj tako veliku i važnu osnivačicu europskog projekta, kao što je Francuska, preuzima političarka kao što je Marine Le Pen.

Puno je argumenata za tezu da EU takvo što ne bi mogla preživjeti, a to je pitanje bilo aktualno i prije pet godina, kad je Le Pen prvi put ušla u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj. A još je aktualnije danas, kad u Europi bjesni rat. I to rat koji je u Ukrajini pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim je Le Pen njegovala bliske odnose i od čije je banke svojedobno, 2014., dobila kredit koji njezina stranka i danas otplaćuje, pa je francuski predsjednik i njezin politički suparnik Emmanuel Macron u TV debati u srijedu navečer s pravom zaključio da bi se Le Pen sastajala s Putinom kao sa svojim bankarom, ne kao sa šefom države.

Macronova sugestija je da Le Pen kao predsjednica ne bi služila francuskim, nego Putinovim interesima, na što ona odgovara da je bila i ostala patriotkinja i da nema sumnje da su joj francuski narod i francuski interesi jedini važni. Zbog toga ovi predsjednički izbori u Francuskoj i jesu na neki način bili francuski referendum o EU. Bili su to i izbori 2017., no sada su još i više. Referendumski izbori na kojima su Francuzi, odlučujući o smjeru svoje Republike, uvelike odlučivali i o opstanku ili propasti EU. 

Le Pen tvrdi da se zalaže za “Europu nacija”. Ali EU kakav postoji, i kakvim ga vide mnogi koji ga, poput Macrona, žele reformirati, već jest zajednica suverenih država-nacija. Nije federacija. Tako da se iza parole gospođe Le Pen o “Europi nacija” skriva nešto drugo, što vjerojatno vodi prema raspadu EU, ali pod drugim imenom. Ne s otvoreno izrečenim pozivom na raspad, nego s tim sadržajem upakiranim u slatki omot.

Komentara 1

Avatar Korčnoj
Korčnoj
07:42 26.04.2022.

Ne bi to preživjeli globalisti i ini gelipteri iza kulisa

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?