haaški sud

Kolumbija više ne priznaje ICJ nakon presude u korist Nikaragve

kolumbija (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
29.11.2012.
u 08:24

Odlukom suda teritorij Nikaragve uvećan je za oko 70 tisuća četvornih kilometara

Kolumbija je objavila kako više ne priznaje nadležnost Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICJ) nakon što je taj sud pomaknuo kolumbijsku granicu na Karibima u korist Nikaragve, prenosi BBC. Gnjevni kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos rekao je da bi granice trebale određivati same zemlje, a ne sudovi.

- Granice između nacija ne bi trebale biti u rukama sudova. Moraju ih povlačiti zemlje - rekao je Santos, dodavši kako će spor rješavati samo mirnim putem.

ICJ-evom presudom okončan je nekoliko desetljeća star spor oko otoka San Andres, koji se nalaze oko 775 kilometara od kolumbijske, odnosno 230 kilometara od nikaragvanske obale. ICJ je odlučio da otoci pripadaju Kolumbiji, no postavio je nove morske granice na području koje bi moglo biti bogato naftom, čime je teritorij Nikaragve uvećan za oko 70 tisuća četvornih kilometara.

Vlada Nikaragve pozdravila je odluku koja je u Kolumbiji loše dočekana. Brojni kolumbijski građani izašli su na ulice kako bi prosvjedovali protiv odluke suda, između ostaloga u Bogoti i na samim otocima San Andres. Američki Time piše o bojazni da je malena Nikaragva ovom odlukom dobila više teritorija no što može kontrolirati, zbog čega bi taj prostor mogao postati plodno tlo za krijumčare droge.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije