KRIZA

Kolaps proračuna prijeti BiH zbog većeg broja sudskih presuda

Sudski čekič
18.10.2010.
u 09:53

U posljednje vrijeme imamo presude u kojima sudovi dodjeljuju ogromne odštete za neopravdan pritvor

Političari i druge osobe koje su zbog sumnji da su počinili neko kazneno djelo proveli određeno vrijeme u pritvoru, sve češće podnose sudske tužbe u kojima traže odštetu od države.

Ogromne odštete

Već nekoliko ovakvih procesa država je izgubila, pa nisu neutemeljena upozorenja pravobraniteljice BiH Željke Klobučar da bi se državni proračun uskoro mogao naći u velikim problemima. Proračun BiH bi prvenstveno mogao biti dobro uzdrman zbog činjenice da mi u zadnje vrijeme imamo presude u kojima sudovi dodjeljuju ogromne odštete za neopravdan pritvor, što najčešće traže političari i navodni biznismeni koji su temeljem zakona bili pritvarani dok su mjerodavne institucije provodile postupak. Oni nakon izlaska iz pritvora automatski podnose tužbe i traže ogromne odštete i sudovi već presuđuju u njihovu korist, ističe Klobučar. Njezina je ocjena da sudovi poprilično lako presuđuju u njihovu korist, iako za to nema osnova ako se pri određivanju pritvora poštivalo postojeće zakonske odredbe. Najočitiji primjer je tužba bivšeg člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića, koji je u odštetnom zahtjevu tražio i naknadu financijske štete zbog navodnih poslova koje je imao ugovorene, a koje zbog pritvora nije mogao realizirati.

Zbog dosadašnje prakse sudova da udovoljavaju ovakvim zahtjevima, za očekivati je i nove tužbe, te sve jači udar na državni proračun. Federalnom i županijskim proračunima, pak, prijete druge opasnosti i mogli bi platiti skupu cijenu sklapanja nerealnih kolektivnih ugovora o radničkim pravima 2002. godine. Sve je više sudskih presuda koje protiv mjerodavnih razina vlasti podižu nezadovoljni radnici zbog nepoštivanja obveza iz kolektivnih ugovora.

Dana su ogromna prava bez utvrđivanja konkretnih ekonomskih pokazatelja, odnosno uvjeta u kojima su se ti kolektivni ugovori zaključili, prvenstveno za oblast uprave, pravosuđa i školstva. Doveli su do mnoštva tužbi koje prijete kolapsom proračuna.

Službeni automobili

Pravobranitelji su pred zidom, jer više niti jedan pravni lijek ne mogu iskoristiti. U tom segmentu se Parlament FBiH poigrava, pa kozmetički mijenja zakon o ovršnom postupku. A mi već imamo situacije da uposlenici sudova, daktilografi potražuju razlike plaća po kolektivnim ugovorima i onda se u ovršnom postupku, koji je na štetu općine, županije ili Federacije, prodaju službeni automobili tog istog suda da bi se namirila potraživanja tih djelatnika, upozorava Klobučar, dodajući kako je bezbroj sličnih primjera u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?