NEIZVJESNO

Koalicija s dva HDZ-a ima više zastupnika u SBŽ-u

hdz
VL FOTO
30.12.2010.
u 08:43

SDP-u i SDA te Boljitku nedostaje šest mjesta za dvotrećinsku većinu i izbor nove Vlade

Vlast u Županiji Središnja Bosni teško će se moći uspostaviti bez hrvatskih stranaka, iako je to trojka SDP-SDA i Narodna stranka Radom za boljitak već plasirala kao gotovu stvar preko svojih stranačkih biltena. Vidljivo je to i iz brojki o broju osvojenih zastupničkih mandata ovih triju stranaka koje su ustvari manjina u Skupštini.

Nitko nema većine

Dapače, SDA i SDP te Boljitak osvojili su 14 zastupničkih mandata od trideset mjesta. Za stjecanje većine za uspostavu nove Vlade potrebno je osigurati 20 ruku. S druge strane, HDZ BiH i HDZ 1990 te Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH, koji su jučer praktično ovjerili novu vrstu političkog saveza, imaju 15 zastupničkih mandata, dok još jednoga zastupnika imaju u HSS-NHI-ju. No, ova činjenica makar kada su u pitanju stranački bilteni nije smetala da se već napravi raspodjela funkcija u budućoj Vladi, iako je posve jasno da za to nema nikakve osnove. Ipak prema ovoj matematici, Stranci demokratske akcije pripalo bi mjesto premijera i dva ministarstva, SDP bi dobio 4, a Narodna stranka Radom za boljitak 2 ministarska mjesta. Zastupnik HSS-NHI-ja Ante Lozančić ustvrdio je jučer da on neće podržati novu Vladu Srednjobosanske županije u kojoj ne bi bio jedan od HDZ-ova.

Lozančić protiv

- U svakom slučaju, mi bez jednoga od HDZ-ova nećemo dati potporu za formiranje vlasti. Nemamo legitimitet za takvo nešto. Samo u slučaju da to učini jedan od HDZ-ova, mi smo to isto spremni napraviti. S jednom rukom da dajemo bilo kakav legitimitet, ne pada nam na pamet. S druge pak strane želim jasno reći da HSS-NHI neće biti u vlasti u središnjoj Bosni”, rekao je Lozančić. Ranije su čelnici dva HDZ-a u BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić dogovorili zajednički nastup u uspostavi vlasti u ovoj županiji koja ima specijalni režim poput HNŽ-a. HDZ BiH je sa 7 osvojenih mjesta pobijedio na posljednjim izborima u SBŽ-u zbog čega iz stranke očekuju da oni dobiju mjesto premijera. U svakom slučaju, za dogovor o novoj vlasti trebat će pričekati rezultate razgovora na višoj razini, a do tada će se pokušavati pridobiti zastupnici manjih stranaka za većinu.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
malitrn
22:26 30.12.2010.

nama gorije stvari nego biti Hrvat....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?