ZH županija

Klupe u školama ZHŽ-a će do daljnjeg biti prazne

Štrajk
09.01.2013.
u 09:25

Pregovori između Sindikata prosvjetnih djelatnika i Vlade ZH županije traju već neko vrijeme, međutim dogovor je i ovog puta izostao

Štrajk prosvjetnih djelatnika i drugih zaposlenika u školama u Zapadnohercegovačkoj županiji, koji je sazvan za četvrtak, 10. siječnja, je definitivno gotova stvar.

Nema dogovora

Praktično nema više nikakvih mogućnosti da bi se u posljednji trenutak dogovor mogao postići i štrajk otkazati, jer su sve proceduralne radnje provedene i kompromis nije pronađen. Posljednjih dana radilo se na pomirenju, ali do pomirbe nije došlo. Županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr. Stjepan Bogut je donio odluku da se provedu odvojeni postupci mirenja, tj. posebno za osnovne i srednje škole, i tako je i učinjeno.

Mirovno vijeće


U mirovnom vijeću za osnovne škole bili su Ante Grubišić, neovisni član, Miljenko Galić, ispred Vlade ZHŽ-a i Nevenko Grbavac, u ime sindikata osnovnih škola. Održana su dva sastanka mirovnog vijeća, ali stajališta nisu usuglašena. - Na prvom sastanku u petak prelazili smo točku po točku naših zahtjeva. Prva je bila mjere štednje županijske Vlade i o njoj uopće nismo razgovarali, tražili smo njihovo povlačenje i stavljanje van snage. Druga je bila žurna uplata zaostalih uplata mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, osobito osobama koji idu u mirovinu i oko toga smo se dogovorili. Nadalje, dobili smo pristanak, obećanje da će se zaostaci na ime minulog rada isplatiti s plaćom za prosinac i ubuduće redovito plaćati, isto tako neisplaćeni i budući honorarni rad. Kada smo na drugom sastanku u ponedjeljak trebali potpisati zapisnik, Miljenko Galić je tražio da se izostavi nedjelja iz ukupno pet dana koliko traje rok mirenja, na što nisam pristao. Cilj je bio da nas se prevari, u tom slučaju postupak mirenja ne bi bio pravno valjan i štrajk bi bio nezakonit - kaže Nevenko Grbavac, predsjednik Skupštine sindikata osnovnih škola. Mirovno vijeće za srednje škole održalo je čak četiri sastanka, ali bez uspjeha. U njemu su sudjelovali: Mirko Bušić, neovisni član, Ivo Sesar, zastupnik županijske Vlade, i prof. Ivona Glavaš, predstavnica sindikata. - Nismo se mogli usuglasiti, nismo došli do dogovora, mirovni postupak nije uspio - rekla nam je jučer prof. Ivona Glavaš. - U Vladi ZHŽ-a stalno se govori o uštedama, a evo jedna digresija. CCI koji je radio reviziju u ministarstvima ZHŽ-a, došao je do podataka da je u dvije godine na plaće novozaposlenih djelatnika utrošeno devet milijuna KM - kaže Grbavac.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mate45
22:40 09.01.2013.

Najžalosnije je što u svemu ovome ispaštaju djeca. To što se na kraju dogovore da će nadoknaditi propuštene sate nastave je obično bacanje pijeska u oči. Još je žalosnije da prosvjetni radnici za ostvarenje svojih prava koriste nevinu djecu. Da li postoji neki drugi način da ostvare svoja prava, a ne štrajkom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?